Dr Gligić: Prognoze su takve da ne smem da ih izgovorim, rekla sam još na početku…

0
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Da bismo upoznali koronavirus sa svih strana biće potrebno nekoliko godina, ali izvesno je da ga nećemo iskoreniti, rekla je virusolog Ana Gligić za RTS.

Ona je rekla da kad su je na prvom intervjuu pitali šta mislim o koroni i koliko će trajati, da je odgovorila da ima neke informacije iz literature da su prognoze grozne, ali da ne sme da ih izgovori.

Tačno je tako bilo kao što su predviđali, istakla je Gligić.

“Ili ćemo se prokužiti gore-dole, a svaki put je stanovništvo sve više prokuženo ili ćemo uzeti vakcinu. Nekoliko vakcina je već u završnim fazama. Nama ostaje da pustimo da budemo inficirani prirodnim putem ili da primimo vakcinu. Naravno, da država nema računa da pusti da se mi prokužavamo nego treba da se vakcinišemo i zaštitimo. Vakcine o kojima se do sada pričalo imaju zadatak da zaustave epidemiju i pandemiju. Napravljene su na specifičan, ne klasičan način. Cilj je zaustaviti epidemiju, pa onda praviti klasičnu vakcinu pošto se korone nećemo rešiti. Korona ima puno, oni su radi lakšeg izučavanja podeljeni u četiri roda, prema tome korona nas okružuje, ima je u domaćim životinjama, sve životinje imaju svoju koronu. Ova korona je nastala skokom vrste iz prirode i došla na neprirodne ćelije, a to je čovek. Postala je patogena i prenosiva”, objasnila je ona.

Na pitanje da li bi vakcina napravljena od samog virusa obezbeđivala doživotni imunitet, Gligić je odgovorila potvrdno, ističući da su Rusi napravili još dve vakcine.l

“Jedna je napravljena u Kolcovu, institutu u Sibiru, koja je atenuirana, a to znači da je napravljena od onog virusa protiv koga se borimo, ali ga u laboratoriji pod oređenim uslovima prisilimo da oslabi i na taj način dobijemo atenuiranu, živu vakcinu. Za takvu vakcinu potrebna su opsežna istraživanja na humanoj populaciji, prvo na životinjama”, rekla je Gligić.

Gligić je istakla da ju je ovaj virus iznenadio sa dugim trajanjem u odnosu na iskustva koje ima sa ovakvim vrstama virusa.

“Očekivala sam da će mnogo pre biti završena ova epidemija. Međutim, gledajući u rezultate koje smo publikovali sa drugim sličnim virusima, videla sam da je i sa drugima to trajalo duže nego što sam ja predviđala. Ovaj virus je jedna velika nepoznanica sa mnogo osobina koje su neuobičajne za virus. I to je dovelo do toga da se pojavio u epidemijskoj i pandemijskoj formi”, rekla je ona.

Objasnila je da se virus pokazao veoma nezgodan po načinu prenošenja.

“Nismo znali način prenošenja, njegovo ponašanje u spoljašnjoj sredini. Sad je poznato da postoje svi načini prenošenja, osim što ne znamo da li postoji alimentarni put prenošenja, a to znači da ga uzememo sa hranom. To je razlog zašto imamo tako veliki broj slučajeva. Rezultat njegove kontagioznosti je veliki broj slučajeva i neprestano vraćanje i pojavljivanje velikih pikova ove epidemije”, zaključila je Ana Gligić.