Dr Gligić: Ovako više ne može, ili da virus protutnji kroz nas ili da dobijemo vakcinu…

3
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Doktorka Ana Gligić smatra da bismo sa koronavirusom mogli da vodimo bitku i dve ili tri godine.

“Život mora da se vrati u normalu. Jer ako nastavimo da živimo sa ovim opterećenjem sledi katastrofa, i psihička i ekonomska. Ipak, moramo da budemo svesni da kovid-19 nikada neće nestati iz naše sredine”, kaže dr Gligić, virusolog i nekadašnja šefica laboratorije u Institutu “Torlak”.

Ovakve viruse, dodaje ona u razgovoru za “Politiku”, jedino nešto iz prirode može da natera da nestanu.

Zato ćemo morati da se prokužimo. To znači da će virus morati da protutnji kroz nas ili ćemo da dobijemo vakcinu. Ali ko zna kada će se vakcina pojaviti. Mnogo je teško nešto predvideti posle samo nekoliko meseci od pojave novog virusa. Kada sam radila, nekada je bilo potrebno da prođu po dve, tri godine da bih neki virus identifikovala i to uz pomoć Jejl univerziteta u SAD. Kovid-19 moramo da uhvatimo i za rep i za glavu, slikovito rečeno”, kaže dr Gligić, svetski priznata naučnica, koja je sedamdesetih godina prošlog veka bila na čelu tima koji je izolovao virus velikih boginja ili variolu veru.

Na pitanje da li joj se čini da je, možda, virus mutirao, ona kaža da je proučavala publikacije na kojima je radila u vezi sa drugim prirodno žarišnim virusima i da se, po svim karakteristikama, javljale epidemije u tri pika.

“To znači, pojave se, pa padne intenzitet, pa se pomisli da je sve prošlo, a onda epidemija ponovo bukne. Sadašnja situacija odgovara tome. Verovatno virus mutira, ali pošto nemamo sopstvena istraživanja – to ne možemo da tvrdimo. Međutim, nema drugog objašnjenja. Mislim da se neke mutacije dešavaju. Imam neke podatke o tome, ali ne smem javno o tome da govorim. Slušala sam obraćanje da Tanje Jovanović, prodekana sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, koja je rekla da oni rade na tom virusu i da se beleže male, sitne tačkaste promene na genomu, ali da ne znaju koliki one imaju uticaj na promenu samog virusa. Oni imaju dobro razvijene pi-si-ar tehnike i znaju dosta.”

Na pitanje šta će se dogoditi na jesen ili zimu ako se u isto vreme ponovo “probudi” kovid-19, a javi se i grip, čuvena doktorka očekuje da će tu biti dosta problema.

“Bića dosta problema. Ima nekih koji smatraju da će to dovesti do rekombinacije virusa, ali to nije tačno jer je reč o potpuno drugačijim virusima. Zdravstvene ustanove će morati dosta da rade serološka testiranja kako bi se videlo šta je u pitanju. Uvek se štedi na tim testovima antigenima, a to ne sme da se dogodi. Treba imati na umu da klinička slika kod kovida-19 i gripa nije ista”, kaže ona.

3 KOMENTARA

  1. Ova baba je inace pre mesec-dva pricala kako je virus gotov, samo ce se negde pojavljivati tzv dzepovi….

  2. Ovo postaje -ne podnosljivo.Ako su Amerikanci,nakon,vise,od DVE decenije,proteklih dana,izvrsili smrtnu kaznu,nad Osudjenikom,iz 1998.g.Prihvatam,pocetne “greske”,tima Kriznog staba.Moslili su,zavedeni -dobrim razultatima koji su se desili,u pocetku zaraze.Ali,Vojnicko-medicinski REZIM,NIKAKO,nije trebalo po cenu ucene,OLABAVITI!!A,eto,”PIKOVI”,haraju i odnose ljudske zivote,i mnogo Mladih zivota…

  3. “Život mora da se vrati u normalu…” ! Спасите нас од кретена. Своју немоћ и незнање, пребацују на народ. Хоћемо ли ићи у скафандерима до продавница ? Од рођења до смрти живети са маском ?

Comments are closed.