Dr Gligić: Mislim da će uslediti veliko opadanje. I mišja groznica se javljala u dva vrha u razmacima od mesec i po do dva meseca…

1
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Virolog Ana Gligić izjavila je povodom rasta broja novozaraženih u regionu, posebno u Sandžaku, odnosno Novom Pazaru i Tutinu, da se koronavirus ponaša mimo svih dosad poznatih pravila i kako on to hoće.

“Ne znam šta se dešava. Način prenošenja, inkubacija, održavanje u spoljašnjoj sredini, sve naopako, ništa što znamo… Ovo se ne može uporediti s bilo čime. Virus se ponaša kako hoće”, rekla je doktorka Gligić za Radio Sarajevo.

Ona je rekla i da nas virus uči nečemu što moramo sada da prihvatimo i dobro analiziramo šta se dešava.

Analizirajući druge prirodnožarišne infekcije, došla je do podatakA prema kojima se epidemija mišje groznice javila u dva vrha u razmacima od mesec i po do dva meseca. 

“Upravo se on (koronavirus) tako ponaša. Treba sačekati jedno 4-5 dana da vidimo šta dalje. Mislim da će biti snažno opadanje i da će se na neki način izgubiti, a da će ono što ostane biti žarišta koja će se moći držati pod kontrolom, odnosno da ne opterećuju toliko zdravstveni sistem. Ja tako mislim”, rekla je Gligić.

“Ta istraživanja su se poklopila s ovim što imamo, ali ne mogu ta tvrdim sasvim precizno kada nemam sopstvena istraživanja”, dodala je ona.

Prema njenim rečima, ukoliko se budemo pridržavali mera, uverena je da bi prvi talas epidemije bi mogao da se završi za dvadesetak dana. 

“Bilo je i pre epidemija, katastrofa, ali nije bilo televizija da se to tako prenosi. To će sve završiti. Ja smatram će za 20 dana ovo sve da se stavi pod kontrolu. Ali mi ne znamo šta će dalje biti, posle toga”, rekla je Gligić. 

1 KOMENTAR

  1. Najjači su mi ovi arhistručnjaci, prvo su ovo čudo poredili sa gripom pa kada su vidi da im to ne pije vodu oni prešli na mišju groznicu a nigde veze nema!

Comments are closed.