Dr Fauci pred Kongresom: Vakcina u fazama, “nadam se da će je Kina i Rusija dobro ispitati pre primene”, koja su 4 glavna zadatka u borbi sa kovidom…

0
Foto: Profimedia

Pododbor Kongresa zadužen za kontrolu borbe protiv širenja koronavirusa od jutarnjih časova (po američkom vremenu) razgovara sa najcenjenijim američkim stručnjacima o načinu na koji su Sjedinjene Američke Države do sada postupale u borbi sa virusom, ali i o sledećim koracima.

“Budući koraci su ono zbog čega smo ovde”, rekao je na početku predstavnik demokrata iz Južne Karoline Džejms Klajburn.

“Da bismo mogli napred, moramo da ispravimo propuste iz prošlosti”, dodao je.

Predstavnik republikanaca Stiv Skelis odbio je da prihvati da “Donald Tramp nema plan”, te je istakao da je sve što je do sada Tramp uradio zajedno sa svojom adminsitracijom, spasilo živote mnogim Amerikancima.

Ipak, glavni “svedok” pred Kongresom danas je doktor Entoni Fauci, a tokom prve runde govorio je o sferama koje su u njegovom fokusu i o vakcinaciji.

Istakao je da je u fokusu čitavog američkog zdravstvenog sistema mnogo tema, ali da se izdvajaju četiri:

  1. unapređenje osnovnog znanja o virusu
  2. razvoj dijagnosti
  3. ispitivanje terapeutika
  4. razvoj vakcine

Toj četvrtoj temi posvetio je najveću pažnju.

Rekao je da bi Amerikanci mogli da budu optimistični zbog činjenice da bi vakcina mogla da bude razvijena u kasnu jesen, ili u ranu zimu.

“Prema prvim ispitivanjim potvrđeno je da je uticaj vakcine takav da je reakcija organizma u odnosu na virus jača nego kod onih koji su ga preležali, tačnije da su antitela takoreći jača”, rekao je Fauci.

Naglasio je da će se ispitivanja vakcine nastaviti na 30.000 ljudi.

Poručio je da bi priča o mnogo ranijem roku za proizvodnju i plasiranje vakcine nerealna.

“Mi sve ovo radimo veoma brzo. Nadam se da će Kina i Rusija zaista testirati vakcine pre nego što ih puste u upotrebu”, rekao je Fauci i objasnio da će Amerikanci vakcinu primati u fazama.

“Mi ćemo morati da napravimo liste prioriteta jer neće moći svi Amerikanci da dobiju vakcinu odmah čim se pojavi, ali verujm da će svi koji budu imali potrebu za tim biti vakcinisani tokom 2021. godine”, zaključio je Fauci u prvoj rundi svedočenja pred Kongresom.