Vodeći američki epidemiolog i stručnjak u borbi protiv pandemije koronavirusa dr Entoni Fauci rekao je da će farmaceutska industrija najverovatnije proizvesti nekoliko desetina miliona doza vakcine protiv COVID-19 početkom 2021. godine, piše Rojters.

„Proizvođači su nam rekli da bi do kraja 2021. možda uspeli da proizvedu milijardu doza vakcine. Mislim da se čitav proces kreće prilično povoljnim tokom“, rekao je dr Fauci u intervjuu za Rojters.

„Ja sam oprezno optimističan da ćemo razviti vakcinu koja je dovoljno efikasna da bi mogla da bude odobrena, jer su rana klinička ispitivanja u prvoj fazi pokazala da odrđene vakcine indukuju vrstu neutrališućih antitela koja su bar uporediva, ako ne i bolja od onih koje vidite u rekonvalescentnom serumu. To je uslov predikativnog kvaliteta da bi vakcina uopšte mogla da deluje“, dodao je dr Fauci.

Dr Fauci očekuje da će pandemija biti pod kontrlom do početka sledeće godine.

„Nadam se, a i osećam da je moguće da ćemo početkom 2021. godine imati stvari pod kontrolom. Istorijski gledano, ako dobijemo vakcinu koja ima umeren do visok stepen efikasnosti i to kombinujemo sa poštovanjem mera za sprečavanje širenja infekcije, pandemija će biti iza nas“, rekao je dr Fauci.

„Pritom, ne mislim da ćemo iskoreniti ovaj virus sa planete – budući da se prenosi vrlo lako – ali mislim da ga vakcinom i merama javnog zdravlja možemo držati pod kontrolom. Možda će koronavirus postati sezonski, ali sa dostupnom vakcinom neće biti pandemije, neće biti imobilizacije sveta, niti uništene ekonomije“, dodao je dr Fauci.

On je ocenio i da su neke države SAD dobro odgovorile na širenje virusa, dok su druge naprosto postale „žarišta“, a različite rezultate objasnio je veličinom i raznolikošću pojedinih država.

„Ne treba da se zatvorimo potpuno, ali ne treba biti ekstreman ni u otvaranju. Postoji sredina i oprezno, postepeno otvaranje. Mislim da je pogrešna percepcija određenih ljudi da ćemo biti, ili potpuno zatvoreni, ili ćemo raditi sve što želimo. Ne, to nije bio cilj uvođenja javnozdravstvenih mera. Ako se otvorimo postepeno i oprezno, ne mora doći do potpunog zatvaranja“, rekao je dr Fauci.

Politički pritisci…

Dr Fauci je naglasio da nije bilo pritisaka iz Bele kuće da se vesti o potencijalnoj vakcini objave uoči američkih predsedničkih izbora 3. novembra, kako bi se povećali izgledi za reizbor  predsednika Donalda Trampa.

„Razgovarao sam o tome sa regulatornim organima, a oni su obećali da neće dozvoliti uplitanje politike u posao odobrenja vakcine protiv koronavirusa. Primarno i najvažnije će im biti da li je vakcina sigurna i delotvorna“, rekao je dr Fauci.

https://www.nstore.rs/product/pdf-izdanje-nedeljnika-br-447-od-6-avgusta/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/
https://www.nstore.rs/product/edicija-senke-nad-balkanom/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.