Dr Fauči: “Jedina stvar koju ne želite da vidite vezano za vakcinu jeste odobrenje za hitnu upotrebu pre potvrde efikasnosti…”

0
Foto: Profimedia

Svaki napor da se odobri i distribuira vakcina protiv koronavirusa pre nego što se dokaže da je bezbedna i efikasan u velikim istraživanjima, može naneti štetu naporima za razvoj drugih vakcina, rekao je za Rojters Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

Dva izvora su za CNN izjavila da su zvaničnici Bele kuće povećali mogućnost za rano dobijanje odobrenja za vakcinu u hitnim slučajevim, pre nego što se završe ispitivanja poslednje faze.

Majkl Kaputo, pomoćnik sekretara za odnose sa javnošću Ministarstva zdravlja SAD, negirao je da je bilo napora da se ubrza razvoj vakcine u političke svrhe. A Fauči je rekao da bi to bila loša ideja.    

“Jedina stvar koju ne želite da vidite vezano za vakcinu jeste dobijanje odobrenja za hitnu upotrebu (EUA)  pre nego što dobijete potvrdu efikasnosti”, izjavio je Fauči.  

“Jedna od potencijalnih opasnosti ako prerano pustite vakcinu je da će otežati, ako ne i  onemogućiti, drugim vakcinama da uključe ljude u ispitivanja”.

Nekoliko vakcina se testira u SAD, a kompanije rade na povećanju proizvodnje dok se testiranje nastavlja, tako da ako se vakcina pokaže sigurnom i efikasnom, može odmah da se distribuira.

“Za mene je apsolutno najvažnije da konačno pokažete da je vakcina bezbedna i efikasna”, rekao je Fauči za Rojters i dodao: 

„Nadamo se da se ništa ne meša u potpunu demonstraciju bezbednosti i efikasnosti vakcine“.