Dr Ana Gligić: “Pročitala sam da ruska vakcina daje imunitet dve godine. To je nemoguće reći, ali…”

0
Foto Nedeljnik/Igor Pavicevic

Virusolog Ana Gligić izjavila da su u rusku vakcinu protiv koronavirusa tamošnji naučnici i Putin uložili svoje “ja” i da im moramo verovati, iako malo znamo o njoj.

“Jedino što znamo je da je napravljena na jednom bezazlenom adenovirusu, koji kod ljudi izaziva običnu prehladu”, rekla je Gligić za Jutro Prve TV, prenosi B92.

“Oni su iskoristili oslabljeni virus, u koji su ugradili deo sadšnjeg koronavirusa koji će obezbediti stvaranje antitela, a neće naškoditi organizmu. Prema tome, ova vakcna je, u stvari, genetski modifikovana”, objasnila je Gligić.

Kako kaže, glavna uloga vakcine je da zaustavi infekciju, da se izvrši imunizacija stanovništva i da koronavirus svedemo na najmanju meru – da se više ne pojavi u epidemijskoj i pandemijskoj formi.

“Nećemo je iskoreniti, ali bi trebalo da dostignemo imunitet do 60 odsto na globalnom nivou, a to ćemo dostići”, rekla je Gligić.

“Pročitala sam da ova vakcina daje imunitet na dve godine. To je nemoguće reći, jer tek osam meseci znamo za ovaj virus. Ali, ako su ruski naučnici radili na SARS-u, pa su zamrzli istraživanja, oni su mogli da ih nastave. Zato su tako brzo mogli da kažu i trajanje imuniteta, i efikasnost, i bezbednost vakcine”, kaže Gligić.

Istakla je i da je virus potekao iz prirodnog žarišta, pa ne može nikada potpuno da nestane. Koronavirusi postoje u prirodi u raznim formama, a rezervoar su slepi miševi.

“Da je virus nastao u laboratoriji, za ovih osam meseci, već bi se neko pohvalio rezultatom. Jeste da se malo zna o vakcini, međutim, ne bi trebalo pričati o prestižu. Ova vakcina se daje u dve doze, znači 14 milijardi doza se daje na planeti. Ima mesta za sve proizvođače”, objasnila je ona.

Do tada, od mera prevencije, smatra Gligićeva, maske su najbolji izbor.