Doživotna zbog 50 dolara: Opljačkao pekaru, pušten na slobodu posle 36 godina

1
Foto: Profimedia

Sudija u Alabami oslobodio je muškarca koji je osuđen na doživotnu robiju zbog toga što je opljačkao pekaru u vrednosti od 50,75 dolara i to posle 36 godina provedenih u zatvoru, prenosi BBC.

Alvin Kenard (58) osuđen je po drakonskim pravilima uvedenim sedamdesetih godina 20. veka, s ciljem da odvrati počinioce od ponavljanja prestupa. Oslobađajuća presuda izazvala je emotivnu reakciju prijatelja i porodice osuđenog, koji nisu odustajali od Kenarda. Njegova advokatica Karla Krauder kaže da je on “prezadovoljan ovom prilikom” i da će o njemu brinuti porodica. On je izrazio želju da dobije svoj stari posao stolara, rekla je. Pričao je o slobodi više od 20 godina.

Godine 1983, kada je imao 22 godine, Kenard je opljačkao pekaru. Iako je imao nož, niko nije stradao, a on je osuđen na doživotnu bez prava na pomilovanje. On je prethodno priznao krivicu za provalu. Zakon je izmenjen da bi se dozvolila mogućnost uslovnog otpusta. Kenard je pre oslobađajuće presude rekao da je preuzeo punu odgovornost za svoje postupke.

“Ono što je izuzetno kod gospodina Kenarda jeste to što i čak iako je mislio da će ostati u zatvoru do kraja života, zaista je promenio svoj život”, rekla je advokatica, a prenosi Gardijan.

On je, čak, razmišljao kome da ostavi svoje stvari u zatvoru jer je “želeo da se uveri da će neko moći da se utopli tokom zime”.

1 KOMENTAR

Comments are closed.