“Donose zakon o veteranima a otpuštaju odlikovane žandarme zbog navodne nedostojnosti”: Boško Obradović o “farsi” i “licemerju”

0
Foto: Nedeljnik

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je “farsa i marketinški trik” vlasti donošenje zakona koji rešava status ratnih vojnih veterana pred izbore, a da se vidi kako se oni stvarno ponašaju na slučaju davanja otkaza petorici pripadnika niškog odreda Žandarmerije zbog “nedostojnosti” da vrše tu dužnost, među kojima je i jedan pripadnik žandarmerije koji je ranjavan na dužnosti i dobitnik više priznanja i medalja.

Obradović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije pozvao ministra policije Nebojšu Stefanovića da “povuče ovu nezakonitu odluku i da vrati na posao pripadnike niške žandarmerije”, koji su dobili otkaz nakon što su uslovno osuđeni zbog incidenta tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu u septembru 2014. godine, u kome su učestvovali Andrej Vučić i Predrag Mali, braća predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog.

“Policija nije znala ko su, hteli su da prođu na silu i izazvali incident. Žrtve koje su samo radile svoj posao predstavljeni su krivcima, to je dramatična slika vlasti u Srbiji danas. To licemerje je slika života koji mi danas živimo i slika kako vlast, njihovi očevi, kumovi, braća, mogu sve i neće odgovarati nizašta. Mogu da švercuju oružje, mogu da gaje i čitave plantaže marihuane i da za to dobijaju policijsko obezbeđenje”, rekao je Obradović.

Novinarima se obratio i jedan od petorice žandarma koji su zbog incidenta 2014. godine dobili otkaz, Zlatko Gigić.

On je rekao da se u rešenju o prestanku njegovog radnog odnosa navodi da je “nedostojan uniforme i nedostojan rada u MUP-u”, a zatim je novinarima pokazao izveštaj stacionarne ustanove posle ranjavanja na dužnosti 1999. godine godine.

“Tada sam bio dostojan. Ukazom predsednika Savezne republike Jugoslavije, kao jedan od najmlađih službenika odlikovan sam 2001. godine, i tada sam bio dostojan službovanja u MUP. Nakon samo godinu dana povodom dana MUP dodeljuje mi se nagrada za izuzetne postignute rezultate u izvršavanju bezbednosnih zadataka za šta sam dobio zlatnik “Jakov Nenadović”. Uvek sam izvršavao zadatke u skladu sa zakonom i nikako drugačije. Tako sam došao (u Beograd 2014.godine) po naredbi komande Žandarmerije i izvršavao svoje planom postavljene zadatke”, kazao je Gigić.

(Beta)