Udruženje pivara Srbije organizovalo je posetu sladari u Bačkoj Palanci, članici Soufflet grupe, koja za domaće, ali i izvozna tržišta, proizvodi slad za potrebe pivarske industrije. Tehnološki proces se sprovodi prema svim standardima koji omogućavaju bezbednost hrane, a slad u pivu članica Udruženja pivara se pravi od ječma koji se uzgaja na njivama u Srbiji.

Lokalne nabavke su svakodnevna praksa u pivarstvu u Srbiji, što potvrđuje podatak da u proseku, preko 80% ukupnih nabavki članica Udruženja pivara Srbije se obavlja u zemlji. Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima,  čak 96% ječmenog slada u vrednosti od 17,6 miliona evra se nabavlja u Srbiji, dakle sa lokalnih njiva i iz domaćih zasada ječma i ovo je izuzetno važno jer na taj način dajemo podsticaj domaćoj ekonomiji, naročito poljoprivredi.“ – izjavio je Vladimir Vava, predsednik Udruženja pivara Srbije.

Zahvaljujući kvalitetu domaće sirovine i najviših standarda proizvodnje pivo koje se proizvodi u Srbiji je vrhunskog kvaliteta. Tako, 12% uvezenog piva u EU sadrži slad iz Srbije, jer je naše pivo na drugom mestu uvoznih piva, prema zvaničnim podacima EUROSTAT agencije.

Pivski slad je poluproizvod dobijen toplotnom ili enzimskom razgradnjom sirovina koje se koriste za proizvodnju piva (čist slad ili slad i nesladovane sirovine) i koja sadrži ekstrakt potreban za proces fermentacije pri dobijanju piva.  Slad predstavlja isklijali, a zatim osušeni i od klica oslobođeni ječam. Za pivski slad se kaže da predstavlja dušu piva jer od osobina slada zavise aroma, ukus, boja, trajnost i penušavost piva. Veoma su bitne biohemijske promene materija u zrnu koje nastaju tokom različitih faza u preradi ječma.

Kako bi se preveo ječam u slad potrebno je proći kroz četiri faze:

1) ČIŠĆENJE I SORTIRANJE ZRNA PIVARSKOG JEČMA – ječam se nakon žetve, očisti, sortira, izmeri, skladišti i transportuje u sladaru.

2) MOČENJE JEČMA – kada stigne u sladaru ječam se stavlja u očišćene močionike gde se potapa vodom. Ječam se moči da bi se obezbedila dovoljna količina vlage za klijanje zrna i da bi se uklonile štetne gljivice.

3) KLIJANJE ZRNA – nakon završenog močanja ječam se prebacuje na klijališta gde klija 5-7 dana na temperaturi od 12-18°C.

4) SUŠENJE PIVARSKOG SLADA – nakon klijanja, dobija se poluproizvod koji se naziva zeleni slad i predstavlja sredstvo za ošećerenje kod proizvodnje piva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.