Đoković: “Reakcije kolega su me mnogo povredile. Osetio sam njihove poglede zasnovane na onome što su o meni čuli u medijima”

1
EPA-EFE/JAMES ROSS

Najbolji teniser sveta dao je za britanski BBC prvi veliki intervju posle deportacije iz Australije u kojem je otkrio da će žrtvovati trofeje i šansu da postane najbolji u istoriji “belog sporta” ukoliko vakcinacija bude obavezna za nastupe na turnirima. Đoković je istakao i da nije antivakser kako ga mnogi na Zapadu predstavljaju, ali da veruje u slobodu izbora.

Otkriveni su novi detalji vezani za boravak Australiji, samu deportaciju i reakcije svojih kolega tenisera. Nakon što je rekao da se neće vakcinisati protiv koronavirusa ako bude primoran na to da bi se takmičio na najvećim turnirima, pričao je i o detaljima boravka u hotelu “Park” u Melburnu nazivaju zatvorom.

“Definitivno nije bilo prijatno. Ne želim da sedim ovde i da se žalim na uslove u tom centru jer sam ja ostao sedam dana. Osećao sam se bespomoćno, nisam mogao da koristim telefon tri ili četiri sata. Bilo je usred noći od jedan ujutru do devet ujutru, nisam spavao jer su me ispitivali svakih 30 minuta. Bilo je mnogo, mnogo intervjua koji su započinjali, a onda pauzirani kako bi neka osoba razgovara sa nadređenim. Trajalo je to čitavu noć. Prvo je to postavljeno, pa povučeno, pa onda je opet viza povučena, pa sam bio slobodan četiri dan i trenirao sam. Nisu to bili normalni dani treninga koje sam obično imao pre grend slem takmičenja, helikopter je leteo preko ‘Rod Lejver’ arene tokom svakog treninga. Kamere su bude svuda”, ispričao je Đoković.

Otkrio je i da su mu veliku bol nanele kolege svojim reakcijama.

“Kolege. To je me je mnogo povredilo, osetio sam tu energiju, poglede mojih kolega, ljudi koji se nalaze u zgradi. Razumeo sam da imaju percepciju na osnovu onog što saznaju iz medija i ja nisam izašao javno jer sam rekao ranije da poštujem pravni postupak i Australijan open”, poručio je Đoković.

Novinar BBC-ja upitao je Đokovića zbog čega je prekršio kovid protokol. On je, naime, bio pozitivan na koronavirus, i znajući za to, ipak je bio u javnosti i odradio intervju za francuski “L’Ekip”. Zbog toga se, kako je sada rekao, mnogo kaje i izvinjava.

“Da, bio sam pozitivan i to je bila užasna greška i procena. Voleo bih da mogu da vratim vreme i da to ne uradim”, priznao je Đoković.

“Uradio sam to iz nekoliko razloga. Prvo, jer poštujem L’Ekip kao jedan od najboljih sportskih medija na svetu. Frenk Ramera, novinar, neko je koga poznajem mnogo godina i uvek sam imao odličan odnos sa njim. Već smo bili ugovorili taj intervju izvesno vreme pre toga i nisam želeo da ga izneverim. Da li je trebalo da budem više oprezen? Da. Da li je trebalo da ga obavestim? Apsolutno”, rekao je Đoković.

Zaključio je da bi voleo da vrati vreme, jer je to isključivo njegova greška.

“Priznajem je, stojim iza nje i veoma mi je žao zbog toga”, rekao je Đoković.

Đoković je još jednom objasnio zbog čega je ćutao do sada.

“Ćutao sam do sada jer sam želeo da pokažem poštovanje prema kolegama, tenisu, Australijan openu i pravnom procesu čiji sam deo. Takođe, želeo sam da se odmorim neko vreme da razmislim o svemu što se deslilo jer je bilo mnogo emocija. Bilo je mnogo pogrešnih zaključaka i tužan sam zbog načina na koji se sve završilo”, rekao je Đoković.

Takođe je poručio da pandemiju koronavirusa shvata veoma ozbiljno, a u tom delu se osvrnuo i na organizaciju prošlogodišnjeg Adrija tura.

“Poštovali smo svaki protokol i propis koji je bio na snazi u državi u tom trenutku. Tada nisu bile obavezne maske, sportski događaji su mogli da se održavaju. Razumem da kada gledate iz perspektive neke druge zemlje, u kojoj su oštriji propisi, da to nije izgledalo dobro. Ali, svaka država se na neki pomalo drugačiji način borila sa koronom”, rekao je Đoković.

Srpski teniser se ne kaje zbog propuštenih turnira, jer je, kako je istakao, svestan da ima telo koje će mu omogućiti da ih nadoknadi.

“Briga o mom telu je najveći prioritet jer znam da će mi dati dugovečnost. Siguran sam da je taj žar i strast prema igri u meni i ako se brinem o svom telu, imaću prilike da igram turnire koje sam propustio”, rekao je srpski teniser.

Takođe je ispričao anegdtou iz njegovog doma kada je gledao finale Australijan opena, mada nije želeo.

“Nisam želeo da gledam meč jer sam želeo da budem na terenu… Zabavljalo me je jer je moja žena navijala za Medvedeva, a sin za Nadala. Pitao me je pre nekoliko dana kada je sledeći turnir na kojem ćemo Rafa i ja igrati. Rekao sam ‘nadam se uskoro’, ali sam ga pitao zašto. On je odgovorio da bi zaista voleo da se slika sa Nadalom.

Amol Rajan, novinar BBC, postavio je Novaku pitanje o vakciniciji.

“Novače, ti ne kažeš da sumnjaš da je vakcina protiv koronavirusa efikasna, govoriš samo da ne znaš čitav opseg efekata na tvoje telo i dok ne budeš imao tu informaciju ne želiš da primiš vakcinu”, upitao je Rajan.

Đoković je uzvratio: “To je upravo ono što je u pitanju.”

1 KOMENTAR

Comments are closed.