“Nisam antivakser, ali ću žrtvovati trofeje ako budem primoran da se vakcnišem. To je cena koju sam spreman da platim”: Novak Đoković o deportaciji, pozitivnom testu, vakcinama…

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković rekao je da bi radije propustio naredne takmičenja i brobu za trofeje ukoliko bi bio primoran da se vakcniše protiv koronavirusa, prenosi BBC delove intervjua sa srpskim teniserom. Upitan konkretno, da li bi žrtvovao učešće na takmičenjima poput Vimbldona i Rolan Garosa, ako obavezna vakcinacija bude uslov za učešće na tim turnirim, a zbog svojih stavova o vakcinaciji, Đoković je odgovorio potvrdno.

„Da, to je cena koju sam spreman da platim. Zato što su principi donošenja odluka o mom telu važniji od bilo koje titule ili bilo čega drugog. Pokušavam da budem u skladu sa svojim telom koliko god je to moguće”, rekao je Đoković.

Đoković je istakao da njegovo ime ne treba da se povezuje sa antivakserskim pokretima, ali da podržava pravo pojedinca na izbor.

„Dakle, nikada nisam bio protiv vakcinacije, vakcinisao sam se kao dete. Ali sam uvek podržavao slobodu izbora oko toga šta stavljate u svoje telo”, rekao je Đoković.

“Otvoren sam po pitanju vakcinacije u budućnosti, jer svi zajedno pokušavamo da pronađemo najbolje moguće rešenje za okončanje epidemije koronavirusa. Razumem da globalno svi pokušavaju da ulože velike napore da se izbore sa ovim virusom i da vide, nadamo se, skori kraj pandemije”, rekao je Đoković.

Kako prenosi BBC, u velikom intervju, njegovom prvom otkako je deportovan iz Australije, Đoković se osvrnuo na spekulacije o vremenu njegovog pozitivnog testa iz decembra, ali i stavovima o vakcinaciji. Upitan da li je svestan bilo kakvog pokušaja “da se petlja sa testovima” , Đoković je odgovorio da nije bilo nikakvih nepravilnosti.

Takođe je detaljnije govorio o vremenu provedenom u pritvoru u Melburnu.

“Bio sam zaista tužan i razočaran epilogom u Australiji”, rekao je srpski teniser.

Njegov zahtev za medicinsko izuzeće podnet je anonimno, a prihvatila su ga dva nezavisna australijska medicinska veća. Međutim, postojala je posebna putna deklaracija, koja je uključivala grešku.

“Greška u viznoj deklaraciji apsolutno nije namerno napravljena“, rekao je Đoković.

“To su prihvatili i potvrdili Savezni sud i sam ministar u Ministarstvu za imigraciju Australije. U stvari, ono što ljudi verovatno ne znaju je da nisam deportovan iz Australije na osnovu toga da nisam vakcinisan, ili da sam prekršio neka pravila, ili da sam napravio grešku u svojoj deklaraciji za vizu. Sve je to zapravo odobrio i potvrdio Savezni sud Australije i ministar za imigraciju. Razlog zašto sam deportovan iz Australije je taj što je ministar za imigraciju iskoristio svoje diskreciono pravo da mi poništi vizu na osnovu svoje percepcije da bih mogao da stvorim antivasksersko raspoloženje u zemlji ili gradu, sa čime nisam saglasn”, rekao je Đoković.

Istakao je da se nada da će se uslovi oko obavezne vakcinacije na pojedinim turnirima promeniti, dodajući da se nada da će “moći da igra još mnogo godina”.

1 KOMENTAR

  1. Светогорска мудрост: Који је човек најјачи? – Онај ко је способан да разуме истину.
    А истина је у знању. У овом случају то је медицина. Барем за помен душе милиона и милиона страдалих од разноразних епидемиолшких болештина, пре него се научила медицина. Фиксација да неће да се вакцинише је псиохсоцолошка патологија. Може. јер је здрав рођен. За разлику од Надала који је рођен са псијијатриским Опсесивно компулсивним проблемом. Зато нема такав луксуз да одбија вакцину, зашта ће постати најбољи тенисер у досадашњој историји – са највише освојених Грен слемова.
    Шо се мене тиче, Новака сам отписао, од када се срео са највећом штеточином по Србе и Србију.

Comments are closed.