“Dok Tramp glumi neprijateljstvo sa Pekingom, tamo ima otvoren račun”: Njujork tajms otkrio nove detalje iz poreskih izveštaja

0
Foto: Profimedia

Američki predsednik Donald Tramp godinama ima bankovni račun u Kini gde je pokušavao da posluje, iako se predstavlja kao veliki neprijatelj Pekinga, piše Njujork tajms

Tramp je navodno tokom čitavog svog predsedničkog mandata pokušavao da sklopi partnersvo sa jednom velikom kineskom kompanijom pod kontrolom države, tvrdi NYT i dodaje da Trampov kineski račun nije ulazio u njegove finansijske izveštaje jer se vodi na korporaciju.

Taj račun kontroliše jedna od njegovih firmi “Trump International Hotels Management”, pokazuju poreske prijave u koje je Njujork tajms imao uvid.

Jedan od Trampovih advokata Alan Garten rekao je da je ta kompanija otvorila račun u kineskoj banci, koja ima poslovnice u SAD, da bi platila te poreze.

“Nikakav sporazum, transakcija niti bilo kakva druga komercijalna aktivnost nije obavljena preko tog računa od 2015. godine i taj račun je neaktivan”, list navodi reči advokata.

Prema jednoj od poreskih prijava ta kompanija je u Kini platila porez od 188.561 dolar kada je pokušavala od 2013. do 2015. godine da zaključi ugovore o komercijalnim dozvolama.

Podsetimo, Njujork tajms je objavio detaljan prikaz Trampovih poreskih izveštaja koji je izazvao oštre reakcije javnosti jer je milijarder u godini kada je postao predsednik SAD platio samo 750 dolara poreza na dobit.