“Dok je Asad na vlasti u Siriji i dok je Iran prisutan…”: Netanjahuova poruka američkom državnom sekretaru

1
Foto: Profimedia

(Beta-AFP) – Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua najavio je danas da će Golanska visoravan ostati izraelska, nakon što je državni sekretar SAD Entoni Blinken sugerisao da američka podrška izraelskoj kontroli nad tim područjem nije nepokolebljiva.

“Golan je vrlo važan za izraelsku bezbednost” ali “pravna pitanja su nešto drugo”, rekao je Blinken Si-En Enu (CNN) u ponedeljak.

“Sve dok je Asad na vlasti u Siriji, sve dok je Iran prisutan u Siriji…to predstavlja značajnu bezbednosnu pretnju za Izrael… kontrola Golana u toj situaciji mislim da ostaje od stvarne važnosti za izraelsku bezbednost”, rekao je on.

“Izraelska pozicija je jasna. U svakom mogućem budućem scenariju Golan će ostati izraelski”, rekao je danas izvor u Netanjahuovom kabinetu u odgovoru na stav Blinkena.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je u martu 2019. doneo odluku o priznanju suvereniteta Izraela nad delom Golanske visoravni, anektirane 1981. godine, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

Sirija je Trampov potez tada označila “flagrantnim kršenjem” svog suvereniteta.

Izrael i Siriji su tehnički još uvek u ratu, a odvojene su granicom na Golanskoj visoravni čiji je deo izraelska vojska okupirala u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

1 KOMENTAR

  1. stanje na bliskom istoku bi se moglo sagledati i iz drugog ugla.. koliko je ratova tamo bilo zbog zelje izraela da unisti druge drzave a koliko ratova je izbilo bez uplitanja izraela.. koliko izrael ima stanovnistva, koliko su izbjeglica oni primili (vec kad moramo svi lit krokodilske suze nad holokaustom), a koliko su milijuna ljudi oni unistili.. da podsjetimo da je upravo izrael bio prvi koji je upro prst u irak da posjeduje oruzje za masovno unistenje i ostale lazi, posle je to prosirio na libiju pa na siriju i sad na iran.. zanimljivo je da su se sve te drzave borile protiv terorizma a sam izrael je jedini medju njima koji je non-stop pomagao samo i iskljucivo terorizam, isli su cak dotle da su javno i bez stida pomagali islamsku drzavu a svoju avijaciju u potpunosti koriste da pomognu samo teroriste

Comments are closed.