Dogovoren sastanak Bajdena i Putina 16. juna u Ženevi…

0
(Beta/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin sastaće se narednog meseca, tačnije 16. juna, na samitu u Ženevi u Švajcarskoj, preneo je AP.

Njihov sastanak dolazi usled eskalacije napetosti između SAD i Rusije u prvim mesecima Bajdenove administracije.

Bela kuća je potvrdila detalje samita. Zakazani sastanak dvojice lidera predstavljaće kraj prvog zvaničnog međunarodnog putovanja Bajdena kao predsednika, tokom kog će posetiti Veliku Britaniju i prisustvovati na sastanku lidera Grupe sedam, kao i na samitu NATO-a.

Bela kuća je ove nedelje poslala savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana u Ženevu da se sastane sa svojim ruskim kolegom, rekli su zvaničnici. Portparol Bele kuće odbio je da iznese konačnu lokaciju grada domaćina dok svi detalji ne budu dogovoreni.

Bajdenova administracija je ranije kritikovala Rusiju zbog hapšenja i pritvaranja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog. Podsetimo, Bajdenova administracija je zbog slučaja Navaljni u martu najavila sankcije protiv nekoliko visokih ruskih zvaničnika, zajedno sa više desetina preduzeća i drugih entiteta.

Takođe, prošlog meseca, Bajdenova administracija je objavila da proteruje deset ruskih diplomata, kao i da je sankcionisala desetine ruskih kompanija i pojedinaca kao odgovor na “hakerski napad SolarVindsa” i zbog navodnog mešanja u izbore u SAD.