“Dogovor s Prištinom vredan je političkog bola”: Senator Ron Džonson kaže da Tramp podržava sporazum Srbije i Kosova

0
Foto: Profimedia

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zna da dogovor sa Prištinom neće biti popularan, ali je vredan političkog bola, izjavio je američki senator Ron Džonson.

Džonson je u intervjuu za Glas Amerike rekao da je upravo razgovarao sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, kome je preneo Vučićev poziv Donaldu Trampu da poseti Srbiju, a preneće mu, kaže, i lično kada ga bude video.

Ističe da je Trampu već preneo prethodne Vučićeve pozive, a na pitanje hoće li američki predsednik doći u Srbiju, odgovara:

“On je veoma zauzet, ali je izrazio svoju podršku Srbiji i Kosovu da dođu do sporazuma i ostave problem iza sebe”.

Džonson kaže da veruje da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači voljni da reše odnose Beograda i Prištine i da, kako kaže, shvataju da dogovor do kojeg dođu možda neće biti kratkoročno popularan.

Inače, Džonson je prošle godine dva puta boravio u Beogradu. Upućeni tvrde da Džonson važi za umerenog republikanca, koji ima pozitivan stav o Srbiji. On je biznismen iz Viskonsina, koji je pre manje od decenije stupio na vašingtonsku političku scenu.

Upitan da li SAD mogu, na neki način, da ohrabre Srbiju da se vrati dijalogu u ovim okolnostima, Džonson kaže da “SAD podržavaju obe strane i daju im prostor da reše problem”.

O međusobnom priznanju na koje poziva Priština, Džonson kaže da je to “krajni cilj i razlog zbog kojeg Kosovo učestvuje u dijalogu”.

Na pitanje da li je to što Bela kuća već treći put u proteklih sedam meseci poziva Beograd i Prištinu da postignu sporazum, poruka da proces polako privode kraju, Džonson kaže:

“To pokazuje želju Amerike da snažno podrži Srbiju i Kosovo da dođu do sporazuma, pokazuje podršku Bele kuće, a ne pretnju nekakvim rokovima. Ta podrška će ostati i pošto se postigne sporazum. Znači, kada preduzmete teške političke korake – Amerika, a nadam se i Evropa, će biti tu uz vas i ti teški koraci će se isplatiti. Dok se ne postigne dogovor, nijedna zemlja neće biti dovoljno stabilna da bi privukla investitore. Ne mogu dovoljno da naglasim koliko je to važno za ekonomski prosperitet obe zemlje”.