Dodik se nije odazvao pozivu američkog generala, na Manjaču otišli samo Komšić i Džaferović

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komišić prisustvovali su danas na Manjači kod Banjaluke pokaznoj zajedničkoj vojnoj vežbi američke vojske i Oružanih snaga BiH (OS BiH).

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije se odazvao pozivu američkog generala, koji komanduje vežbom, da prisustvuje današnjoj vežbi i manifestaciji “Danu visokih zvanica”.

Vežbu su, osim Džaferovića i Komšića, pratili i američki ambasdor u BiH Erik Nelson, komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku, general Kristofer Kavoli, premijer Federacije BiH Fadil Novalić i drugi vojni BiH i američki zvaničnici.

Ambasador Nelson izjavio je da zadovoljan onim što je video na Manjači, ocenivši da su “vrata NATO-a otvorena BiH”.

“Vojna vežba Brzi odgovor” je najbolji odgovor onim koji postavljaju kojekakva pitanja. Najbolji je pokazatelj smera u kome treba ići, a to je kolektivna sigurnost u okviru NATO saveza”, rekao je Komšić.

Još je kazao da je “ponosan na sve ono što su vojnici i oficiri BiH prikazali u proteklom danima na Manjači, pokazujući da Bosna i Hercegovina, itekako, može da ispunjava najsloženije kriterije i standarde”.

“Nešto slično probamo da uradimo i u okviru ispunjavanja kriterija i prioriteta koji bi nas doveli do kandidatskog statusa za EU, ali smo svi svedoci da postoje političke snage, koji svoje lične interese i namere stavljaju iznad interesa gradjana BiH”, naglasio je Komšić.

Prema njegovim rečima, interes gradjana BiH je članstvo u NATO i EU.

Brigadni general Radovan Ilić naglasio je kako ovo nije “nikakva vežba NATO-a, već bilateralna vežba vojski dve države”.

U današnjoj vežbi učestvovale su kopnene i vazdušne snage, a izvodjene su tenkovima, dronovima, helikopterima, oklopnim transporterima i drugom vojnom opremom.

Vežba “Brzi odgovor 21” održava se od 17. maja do 2. juna na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, kao i na lokaciji kasarne i aerodroma “Dubrave” kod Tuzle.

Njom rukovodi komanda američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM) i deo je velikih vojnih manevara, koji se ove godine odvijaju na celom Starom kontinentu, s ciljem uvežbavanja odbrane Evrope, odnosno odvraćanja od moguće agresije i za očuvanje mira bilo gde u svetu.

U vežbi učestvuje 500 pripadnika Oružanih snaga BiH i oko 700 američkih vojnika.