Dodik: “Ponovo ću se kandidovati na izborima, uprkos nastojanjima Sarajeva da to spreči”

1
EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da će se ponovo kandidovati na oktobarskim opštim izborima u BiH.

On je rekao da, mada u Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju njegove kandidature, on će biti kandidat za opšte izbore u BiH.

“Centralna izborna komisija (CIK) BiH ne odlučuje o kandidaturama i priča o ovome (predsednika CIK-a) Suada Arnautovića nije njegova pamet. U Sarajevu stalno razgovaraju o sprečavanju moje kandidature i da bi to bio krah Republike Srpske”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik nije rekao da li će se ponovo kandidovati za člana Predsedništva BiH ili za predsednika Republike Srpske, navodeći da će se “i dalje boriti za Republiku Srpsku”.

Arnautović je ranije izjavio da će CIK odbiti overu učešća Dodika i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića na izborima, ako Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit kaže da krše Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

“Ako je tačno da u njegovom (Šmitovom) izveštaju, koji će 11. maja podneti Savetu bezbednosti UN-a, imenom i prezimenom tvrdi, optužuje da se neko ponaša antidejtonski, to je dovoljno za delovanje”, rekao je Arnautović.

Prema njegovim rečima, potrebno je da “glavni tumač Dejtonskog sporazuma kaže da se taj i taj predsednik stranke ponaša antidejtonski, suprotno potpisanoj izjavi da će poštovati Opšti mirovni spoprazum u BiH”.

“To je dovoljno da mi stavimo na dnevni red”, izjavio je Arnautović.

On se pozvao na član 1. tačku 13 Izbornog zakona BiH, kojim je predviđeno da predsednik stranke, koalicije ili nezavisni kandidat tokom prijave za učešće na izborima potpisuje izjavu da će se pridržavati Opšteg mirovnog sporazuma za mir u BiH.

1 KOMENTAR

Comments are closed.