Dodik: “Nije tačno da je RS teret Srbiji, iako se to sve češće plasira u Beogradu”

0
EPA-EFE/FEHIM DEMIR

“Nije tačno da je Republika Srpska teret Srbiji, iako se ta teza sve češće plasira u Srbiji”, izjavio je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik na na tribini u Beogradu “Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost”.

Dodik je naglasio da, kada je reč o pomoći, taj odnos nije jednosmeran.

„Nismo teret Srbiji, iako to ovde sve češće čujemo, pa onda ide podteza da nema Republike Srpske bez pomoći Srbije. Srbija jeste pomogla Srpskoj jer je, prema dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, u svakoj opštini napravljen vrtić ili škola, ali i Srpska je tu kada je Srbiji potrebno“, rekao je Dodik, javlja RTRS, a prenosi N1.

Dodik je istakao da Republika Srpska ima 36 odsto veću proizvodnju električne energije nego što joj je potrebno, dodavši da, kada je na svetskim berzama cena struje deset puta povećana, Srpska nije išla na berzu da zaradi novac, nego je taj višak isporučila Srbiji da nadoknadi neke deficite.

“Јa nisam izvlačio računicu, jer ona i ne treba da bude između nas. Ovo govorim da bi oni koji ‘stalno izvlače računicu’ znali da nije sve baš tako jednosmerno”, kazao je Dodik.

On je ukazao da je Srpska ekonomski znatno porasla, da domaći proizvod premašuje 13 milijardi konvertibilnih maraka i da je donedavno duži period imala deflaciju.

“Važna je što veća integracija Srpske i Srbije. Ranije sam predlagao da se ujedine elektroprivrede u dve-tri funkcije. Nije to izgubljena ideja, treba i dalje da to radmo”, izjavio je Dodik i ponovo naglasio da priča o teretu nije tačna i da to treba da se zna.

Govoreći o statusu Srpske, Dodik je rekao da bi se sada, kad bi se izlazilo na referendum, “sve što je živo izjasnilo za njenu nezavisnost”, ali je istakao da je Srbiji u državnom smislu najvažnije pitanje Kosova.

“U nacionalnom smislu, saglasan sam da to treba da bude Republika Srpska, jer tamo živi milion Srba, ali je Kosovo u državno-pravnom smislu najvažnija stvar za Srbiju i tu nema spora”, rekao je Dodik.

Republika Srpska i Kosovo i Metohija su, naglasio je, srpska nacionalna i državna pitanja.

“Zašto se u isto vreme ne može razgovarati o oba, bili bismo jači kada bi se istovremeno razgovaralo o oba pitanja. Moramo to početi da tražimo”, kazao je Dodik i poručio: “Neka ovo bude vek našeg ujedinjenja”.