Dodik na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji: “Svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa što pripadam srpskom narodu i što sam ovde da odam poštu velikom ujedinitelju Stefanu Nemanji…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Spomenik Stefanu Nemanji svečano je otvoren na rekonstruisanom Savskom trgu pred najvišim zvanicama.

Simbolično, sve se dešava na dan Svetog Save, sina Stefana Nemanje, koji Srpska pravoslavna crkva, sve škole i druge institucije obeležavaju kao Savindan, školsku slavu posvećenu utemeljivaču našeg obrazovanja, crkve, diplomatije.

Ceremonija svečanog otvaranja spomenika počela je intoniranjem himne “Bože pravde”.

Svečanosti na Savskom trgu prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri u Vladi Srbije, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, te gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve …

Tu je i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko, predstavnici diplomatskog kora gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, i predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji i poslanik u Sobranju Ivan Stojiljković…

Okupljenima se obratio predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

“Svaki dan nalazim dovoljno razloga i ponosa što pripadam srpskom narodu. Danas sam posebno ponosan što sa vama delim veličanstveni trenutkan u kojem Srbija, Beograd i svi Srbi odaju poštu velikom ujedinitelju srpskog naroda Stefanu Nemanji”, naveo je Dodik.

“Srbi su davno naučili da bez države nema slobode”, dodao je.

Istakao je da se spomenik nalazi u neposrednoj blizini modernog dela grada.

Kako kaže, potrebno je stalno sećanje na to “kako smo nastali i šta smo radili”.

Dodik je rekao da je taj deo srednjovekovne istorije bio potisnut i da je vreme za povratak temeljima.

Poručuje da je današnja Srbija sve naprednija i da je RS zagledana u Srbiju. 

“Neka živi Srbija, Republika Srpska i neka živi srpski narod gde god se našao”, poručio je Dodik. 

Spomenik je delo ruskog vajara i akademika Aleksandra Rukavišnjikova. Postavljen je krajem prošle godine na Savskom trgu.

Stefan Nemanja koji stoji na vizantijskom šlemu u jednoj ruci drži mač, a u drugoj Hilandarsku povelju.

Rekonstruisani Savski trg dobio je polukružni oblik sa centralnom figurom Stefana Nemanje i saobraćajem izmeštenim na obode trga. Obnovljena je i fasada zgrade stare Železničke stanice, koja će postati Muzej istorije Srbije.

Spomenik velikom županu visok 23 metra i težak 68 tona prikazuje rodonačelnika srednjovekovne srpske dinastije Nemanjića s mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.