Dodik glasao protiv svih tačaka dnevnog reda na sednici Predsedništva BiH: “Nismo mogli da donesemo odluke, reč je o očiglednoj blokadi…”

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Redovna sednica Predsedništva Bosne i Hercegovine održana je danas a njoj je prisustvovao i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je, prema navodima drugog člana Predsedništva Šefika Džaferovića, na sednici glasao protiv svih tačaka dvevnog reda.

Kako danas prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), Džaferović je potvrdio da je Dodik na sednici glasao protiv svih tačaka dnevnog reda, pre svega onih koje se odnose na spoljnu politiku, za koje se glasa u drugom krugu glasanja i za koje je potreban konsenzus.

“Neke tačke su se odnosile na pitanje odbrane, i tu je potreban konsenzus, i tu je glasao protiv, tako da nismo doneli ni te odluke. Usvojene su jedna ili dve informacije gde nije potreban konsenzus, gde je moguće većinskim glasanjem doneti odluke. Radi se o očiglednoj blokadi”, rekao Džaferović.

Dodik je na konferenciji za novinare koju je posle sednice održao u Istočnom Sarajevu izjavio da je političku situaciju u Bosni i Hercegovini moguće rešiti samo dijalogom.

“Ako dijaloga ne bude ova situacija će biti održana na ovaj način. Može da se zakazuje koliko hoće sednica Predsedništva, na njima se neće doneti nijedna odluka. I to je veoma jasno. Dakle, oni su stalno tvrdili da ja ne dolazim, evo ja dolazim na sednice, ali nema odluka. To je suština”, rekao je Dodik uz tvrdnju da poštuje odluke Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Političari iz RS, prema zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, pošto je bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Dodik će ili morati da promeni svoju politiku i da postane konstruktivan, onako kako to Ustav Bosne i Hercegovine nalaže, ili će morati da ode sa političke scene”, rekao je Džaferović i dodao da očekuje od međunarodne zajednice i Visokog predstavnika u BiH Kristijan Šmita da reše taj problem.