Dodik: Ako nam uvedu sankcije, RS će krenuti u samostalnost

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska krenuti ka samostalnosti, ako joj Evropska unija uvede sankcije.

“Rekao sam danas da, ukoliko EU donese odluku o sankcijama Srpskoj ili isključenju Republike Srpske iz programa koji ovde imaju, neka zapišu da je to samostalnost Srpske”, rekao je Dodik posle sastanka najviših zvaničnika RS sa predstavnicima pojedinih zemalja EU u Istočnom Sarajevu.

On je naveo da je sigurno da Evorpska komisija neće nijednom pojedincu u RS uvoditi sankcije, ali je pitanje da li će na sankcijama insistirati Nemačka.

“Bude li neko posegao za sankcijama, RS i na to ima odgovor. Posegne li Evropa za sankcijama, RS neće ostati bez investicija. Oslonac su Kina i Rusija”, kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, EU je u prethodnom periodu pomagala RS, ali je, kako je kazao, RS mnogo više dala Evorpi “kroz mlade ljude koje je obrazovala, a Evropa uzela”.

Dodik je naveo da je predstavnike zemalja EU, kojih je, kako je kazao, bilo 15-tak na današnjem sastanku, obavestio da će narednih dana u Narodnoj skupštini RS biti povučena suglasnost za formiranje Oružanih snaga BiH, Uprave za indirektno oporezivanje, kao i Visokog sudskog i tužilačkog saveta (VSTS).

“Donećemo zakone o neprimenjivanju zakona koje su nametnuli visoki predstavnici, to je oko 140 zakona, izmedju ostalog i zakoni o Tužilaštvu BiH, Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), Obaveštajno-bezbednosnoj agenciji (OBA)…”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, RS će nastaviti sa svojim aktivnostima “u vezi sa ustavnim ponašanjem, zbog nepoverenja i kršenja Dejtonskog sproazuma”.

Naveo je da nije protiv teritorijalnog integriteta BiH, već za “ustavnu poziciju RS koja je jasna”.

Dodik je istakao da o tome “nema pregovora i da oni koje zanima samo mogu biti informisani”.

“Na našem putu nas ne može da zaustavi ni EU ni Amerika, a ni Britanija koja je sve ovo zakuvala. Britanci su se s nama igrali svih ovih godina, želeći da naprave muslimansku državu. Ovo nije secesija i ovo nije otcepljenje”, kazao je on.

Dodik je Evropi poručio da dva naroda u BiH, Srbi i Hrvati, ne žele majorizaciju i unitarizaciju.

Komentarišući špekulacije o mogućem novom sukobu u BiH, kao i optužbe opozicije u RS da zbog vlastitih ciljeva gura celi narod u moguću izolaciju, on je kazao da vlast RS “ne gura narod u sukob, već ga brani, a da se oni (opozicija) kukavčki dodvoravaju medjunarodnim sponzorima da što više udare na aktuelnu vlast”.

“Republika Srpska će istrajati u vraćanju nadležnosti. Ukoliko to ne uradi, nestaće. Ne bi bilo nerealno i da nam ukinu vladu i narodnu skupštinu. Ovo nije inat, već odlučnost od koje Srpska neće odustati”, naglasio je srpski član Predsedništva BiH.