“Dočekao je Gavrila Principa u Beogradu i odveo ga na miting da slobodno viče: ‘Dole Austrija’”: Knjiga o Mustafi Golubiću, poklon uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika

0

Ključni događaj za Mustafu Golubića i njegove generacijske ispisnike u to vreme desio se 1908. godine kada je moćna Austrougarska imperija anektirala Bosnu i Hercegovinu. Ovo je izazvalo veliki revolt među tamošnjim stanovništvom, naročito među omladinom. Tako je Mustafa vrlo brzo pristupio revolucionarnoj organizaciji “Mlada Bosna”. 

Zanimljiva su svedočanstva iz tog vremena, pa tako Golubićev biograf Nemanja Baćković piše: 

“Na tadašnjem korzou privlačio je pažnju stasom, a uz to je nosio fes i bio ogrnut pelerinom. Kao jedan od prvih Bosanaca koji je stigao u Beograd, Golubić je sve sakupljao oko sebe, prihvatao i pomagao. Tako je prvi dočekao Gavrila Principa koji je peške pošao iz Hadžića. Mujaga ga je odmah odveo na neki miting na kom je mogao da viče ’Dole Austrija’, i da mu ne fali ni dlaka sa glave…”

*Iz knjige Dejana Stojiljkovića “Mustafa Golubić: LJUBAVNIK, OBUĆAR, RATNIK, ŠPIJUN” koja se na poklon dobija uz novogodišnji dvobroj Nedeljnika.

Ovo je prva od pet knjiga iz poklon edicije “Senke nad Balkanom” koje će čitaoci Nedeljnika dobijati u narednim nedeljama

ČITAJTE NOVOGODIŠNJI DVOBROJ NEDELJNIKA KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 26. DECEMBRA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET.

*Napomena: Naredni broj Nedeljnika izlazi 9. januara