Aktivista inicijative Ne davimo Beograd, Dobrica Veselinović, pozvan je na saslušanje u Prvo osnovno javno tužilaštvo zbog procene da je snimanjem u pravcu Predsedništva ugrozio bezbednost predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, preneo N1.

Kako je saopšteno iz Inicijative Ne davimo Beograd, sporni događaj desio se neposredno pre početka protesta protiv izgradnje mini hidroelektrana 21. septembra 2019. godine, kada je Veselinović sa velike udaljenosti, iz Pionirskog parka, snimao telefonom u pravcu predsedništva.

Iako je objasnio da ne snima izlazak predsednika, niti se na snimku on vidi, bezbednosne službe procenile su ovo kao ugrožavanje bezbednosti Aleksandra Vučića, navodi se u saopštenju.

„Ovo je treći put u prethodnih mesec dana da se Dobrica Veselinović nalazi na meti pravosudnih organa, obzirom da je nedavno pozvan na suđenje povodom organizacije okupljanja u znak solidarnosti sa građanima Banjaluke i grupe ‘Pravda za Davida’, ali i novčano kažnjen zbog organizovanja protesta ‘Koliko vredi život u Srbiji’ povodom smrti dvoje radnika na gradilištu ‘Beograda na vodi’. Ovo su samo neki od preko 30 procesa koji su se vodili ili se vode protiv aktivista i aktivistkinja Inicijative Ne davimo Beograd kojima vlast pokušava da pravno iznuri i sabotira naš rad. Policija i tužilaštvo koriste i najmanje povode da bi nas pravno gonili, pa je tako svako naše javno delovanje, protesti, akcije, pa čak i distribucija promotivnog materijala povod za nove kazne i prijave“, ističe inicijativa Ne davimo Beograd.

U saopštenju se ocenjuje i da je za ovaj slučaj zanimljiva činjenica da je inicijativa Ne davimo Beograd više puta policiji ukazivala da njihove aktiviste prate, a javne događaje i aktivnosti snimaju neidentifikovana lica. Ne samo da nikada nismo imali ovako hitru intervenciju, kao što se desila kada smo mi na udaru, već je policija po pravilu odbijala da na javnim događajima reaguje na naše pritužbe, poručuje se u saopštenju.

Komentar(1)

  1. Bobby
    18. februara 2020. 08:31

    На "ломљењу" оваквих појединаца режим даје до знања свима, са сличним амбицијама, како би њихова судбина могла да изгледа у случају да се дрзну на сличне поступке. Укратко, то су огледни и показни примери којима власт "дисциплинује" оне који још имају дилеме, да је ипак боље остати код куће. Наравно, ту нема ни "п" од права и правде, смао има изненадне и усиљене ефикасности, тако одсутне у свим осталим случајевима.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.