Mala, ali ključna studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da ćelijski imunitet na pandemijski SARS-CoV-2 virus kod osobama koje su prebolele blagi ili asimptomatski oblik kovida-19 postoji i šest meseci nakon bolesti.

Istraživanje je sprovedeno na 100 osoba obolelih od kovida-19 koje nisu bile hospitalizovane.

Naučnici koji su predstavili rezultate istraživanja kažu da su oni umirujući, ali ne znače da se ljudi u retkim slučajevima ne mogu ponovno zaraziti tom bolešću.

„Iako ovi rezultati u nama bude oprezni optimizam u pogledu jačine i trajanja imuniteta stečenog nakon zaraze virusom SARS-CoV-2, oni su samo jedan delić slagalice“, rekao je profesor hematologije sa Univerziteta u Birmingemu, Pol Mos, koji je i vodio studiju, prenosi Rojters.

„Još moramo mnogo toga da otkrijemo pre nego što budemo do kraja razumeli kako deluje imunitet na kovid-19“, dodao je profesor.

Stručnjaci koji nisu direktno učestvovali u studiji kažu da je otkriće bitno i da je jedna od brojnih novih saznanja o mogućem imunitetu na kovid-19.

Tokom studije, koja još nije prošla ocene drugih stručnjaka, analizirani su uzorci krvi 100 pacijenata šest meseci nakon što su preboleli blagi ili asimptomatski oblik bolesti.

Rezultati studije pokazuju da je nivo antitela pao, ali je reakcija T-ćelija, drugog ključnog dela imunološkog sistema, ostala snažna.

Osim toga, studija je pokazala da se reakcija T-ćelija razlikuje i da je znatno jača kod osoba koje su razvile simptome bolesti, nego kod onih koji nisu imali nikakvih simptoma kada su se zarazili.

Prema istraživačima, to može da se tumači na dva načina: moguće je da snažniji ćelijski imunitet pruža bolju zaštitu od ponovne zaraze osobama koje su razvile simptome; odnosno da se asimptomatski bolesnici lakše bore protiv virusa i bez snažne imunoreakcije.

Ovi rezultati pokazuju da nekoliko meseci nakon zaraze, iako nivo antitela pada ispod nivoa koji je moguće otkriti, još uvek postoji određeni stepen imuniteta na bolest, rekao je šef katedre za imunologiju londonskoga Imperial Koledža Čarls Bengam.

„To je dugoročno dobra vest – i u smislu razvoja vakcina i mogućnosti dugoročne zaštite od ponovne zaraze“, smatra profesorka imunologije i infektologije Eleonor Rili sa Univerziteta u Edinburgu.

Međutim, kako je profesorka naglasila,  još se ne zna da li su osobe koje su obuhvaćene ovim istraživanjem zaštićene od ponovne zaraze. Iako se širom sveta koronavirusom zarazilo više od 46 miliona ljudi, vrlo je mali broj potvrđenih slučajeva reinfekcije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.