Igor Kokoškov je dobio otkaz. Nakon jedne sezone u kojoj je vodio ekipu sa klupe, Finiks Sansi su odlučili da prekinu saradnju sa srpskim stručnjakom.

„Posle dugih analiza, odlučili smo da promenimo smer. Zahvalni smo Igoru na saradnji i uloženom trudu“, poručili su Sansi.

Postavljanje Kokoškova na mesto glavnog trenera bilo je logična posledica njegove dotadašnje karijere – 18 godina na mestu asistenta i zlatna medalja na Evropskom prvenstvu sa Slovenijom. Otkaz koji je dobio, takođe je logičan, iako tako na prvi pogled ne deluje.

Srpski stručnjak je za godinu dana na klupi Sansa uspeo da uradi ono zbog čega je i doveden. Veliki broj igrača otpočeo je individualni razvoj, ili su im karijere osvežene. Kokoškov je veliku pažnju poklonio Devinu Bukeru, Deandreu Ejtonu, Mikalu Bridžesu i Draganu Benderu.

Premda je doveden kako bi razvijao mladi tim, čini se da je ispunio svoju misiju. Upravo zbog toga je i Čarls Barkli istakao da otkaz Kokoškovu „naprosto nije fer potez“.

Ipak, Sansi godinama nisu fer.

Kokoškov je četvrti trener za četiri godine sa kojim se prekida saradnja, a još u oktobru bilo je jasno da klub ne ide ka stabilizaciji odnosa i planova. Generalni menadžer Rajan Mekdona bio je na toj poziciji pet godina, napravio je nekoliko velikih grešaka, bio simbol nestabilnog generalnog menadžera, a onda je odradio leto iz snova. Doveo je Ejtona kao prvog pika, a kao desetog trejdovima uspeo da „izvuče“ Mikala Bridžesa. Doveo je Trevora Arizu i produžio ugovor sa Bukerom. Doveo je novog trenera.

I onda u oktobru dobio otkaz.

Zbog toga je otpuštanje Kokoškova logična posledica. Ne njegovog rada, već stanja u Sansima. Čovek koji upravlja timom od 2004. godine Robert Sarver često je ismevan u američkim medijima, a nisu retki ni naslovi u kojima se ispituje njegova uračunljivost.

Franšizu je kupio 2004. godine, za 401 milion dolara i postao vlasnik najegzotičnijeg tima u ligi – Stiv Neš, Šon Merion, Amar Stodmajer, Džo Džonson – poznatog po krilatici „napad od sedam sekundi i manje“.

Bila je to košarka najsličnija onoj koja se igra danas, ali je Sarver uspeo da je upropasti. Godinama je na važna mesta postavljao pogrešne ljude, stvarao lošu atmosferu i gradio imidž najvećeg negativca. Tokom poslednjeg lokauta jedini je otvoreno zauzeo uporište protiv igrača.

U takvom okruženju, Kokoškov nije mogao više od onoga što je pružio.

Ugledni američki novinar Adrijan Vojnarovski napisao je da je i njegov tajming dolaska u Finiks bio pogrešan, dodavši da Sansi konačno imaju plan, a da je njihova planirana akvizicija pomoćni trener Filadelfije Monti Vilijams. On je srpskog stručnjaka opisao kao dobrog taktičara, ali je Sansima očigledno potreban iskusniji trener – Vilijams je radio kao glavni trener Nju Orleans Pelikansa i dva puta je sa njima došao do plej-ofa.

Tako se Kokoškov našao u pogrešno vreme na mestu koje je pogrešno više od decenije.

Ako Monti Vilijams i dođe u Sanse i „protiv svih pravila i zakona“ uradi nešto dobro sa timom čiji je vlasnik „ludi car“ ostaće vidljiv pečat Igora Kokoškova koji je glavne zvezde Finiksa učinio boljim košarkašima.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.