“Dobar deo Željkovog znanja ide na Dudin račun, srpski treneri to prenose na sledeće generacije”: Zoran Čutura o svom “najboljem treneru”

0
Fotografije: Nedeljnik

Dušan Duda Ivković preminuo je danas u 78. godini života. Da je odlazak legendarnog trenera ogroman gubitak za regionalnu, evropsku i svetsku košarku, potvrđuju i izjave čuvenog hrvatskog asa Zorana Čuture. Ivković i Čutura su zajedno osvojili olimpijsko srebro 1988. u Seulu, te evropsko i svetsko zlato u naredne dve godine.

“Bio je sigurno jedan od najboljih evropskih trenera svih vremena, pogotovo na reprezentativnom planu, ali i odveo je Olimpijakos do prvog trofeja evropskog prvaka. Karijera mu je dugo trajala i ostavio je apsolutno neizbrisiv trag”, rekao je Čutura u izjavi za hrvatske medije.

Potom je objasnio ono što potenciraju svi svedoci Ivkovićevog rada, a to je da je nesebično delio svoje znanje sa saradnicima i igračima.

“Srpski treneri prenose svoje znanje na sledeće generacije, pa je tako sa Željkom Obradovićem imao odnos mentora i učenika. Dobar deo njegova znanja ide na Dudin račun”, rekao je Čutura.

On je celu karijeru raspodelio na tri kluba, ondašnju zagrebačku Industromontažu, Cibonu i Split, u kojem je završio s košarkom.

“Nije me vodilo puno trenera, ali Duda je bio najbolji od njih. Ili, da preformulišem, najviše mi je odgovarao njegov način rada, kombinacija znanja i autoriteta. Osim toga, što nije nevažno, radi se o pravom mangupu s Crvenog krsta, uličnom mangupu kojeg je bilo nemoguće za.ebati u bilo kojem pogledu”, rekao je Čutura, koji je s Ivkovićem sarađivao tri godine u reprezentaciji.

Upravo se u državnom timu na najbolji način ogledalo Ivkovićevo znanje i karakter.

“Uz tu sam generaciju imao marginalnu ulogu, ali s njim sam uvijek imao odnos međusobnog uvažavanja i respekta”, zaključio je Čutura.