Dmitrović: “Žene su te koje odlučuju 90 odsto o rađanju ali imaju problema sa poslodavcima. Šta mi treba da damo da bi ona odlučila da rodi treće dete”

3
Foto Prva TV/Screenshoot

U Srbiji je prošle godine živelo čak 600.000 ljudi manje nego 2002. godine. Ovo znači da je naša zemlja za manje od dve decenije izgubila gotovo deset odsto stanovništva i da je nastavljen zabrinjavajući trend depopulacije.

Ministar za brigu o porodici Ratko Dmitrović pojasnio je za TV Prva da je negativni priraštaj posledica mnogo faktora.

“Ovo što mi imamo ovde nije ništa novo. Svi imamo ovaj problem. Ovo je posledica civilizacijskog hoda i pristupa životu. Od jedne pozicije u kojoj je dete bilo centar sveta, došli smo zahvaljjuući tom civilizacijskom hodu da dete više nije ni blizu vrha. Prevladao je hedonizam”, kazao je Dmitrović, prenosi B92.

“Nije više san da mladih imaju četvoro dece, nego ‘Imaću dve kuće, jahtu, putovaću po svetu’ “, istakao je on i dodao da finansijska situacija nije uticala na depopulaciju.

“Najbrojnije porodice su u Srbiji su one koje žive jako loše. Ali ne žive loše jer imaju mnogo dece, živele su loše i pre nego što su odlučili da imaju toliko dece”, naveo je.

Dmitrović je objasnio da “država jedino može da uradi ako je nešto pitanje socijale”.

“Ovo nije pitanje socijale, ovo je pitanje svesti”, naveo je ministar i objasnio da je do socijale, najbogatije zemlje bi imale po četvoro dece u porodici.

Ministar je kao primer uzeo Finsku, koja prema parametrima ima najsrećnije stanovnike na svetu. Istakao je da, uprkos svim uslovima, platama i zdravoj životnoj sredini, ta zemlja ima stopu fertilnosti kao u Srbiji.

Dmitrović je takođe, naveo da je jako bitna uloga žena u borbi protiv negativnog priraštaja.

Na konstataciju voditeljke da nije samo do žena, Dmitrović je odgovorio: “Nije do vas u onih 10 odsto, a u 90 odsto jeste”.

On je istakao da su žene doživele potpunu emancipaaciju. Kao primer toga, naveo je da 72 odsto srpskog pravosuđa čine žene.

“Žene su doživele potpunu slobodu. Da bude akademik, najbolji matematičar, ekonomista, da se ostvari na svakom polju. Šta mi toj ženi, mi muškarci, mi društvo, država, treba da damo da bi ona donela odluku da rodi treće dete”, istakao je on.

Ministar je naveo da žene imaju problem sa poslodavcima, te je naveo da su neki poslodavci tražili devojkama da potpišu ugovor kojim se obavezuju da u narednih 10 godina neće ostati u drugom stanju.

“Poslodavac zaposli tu ženu i ona posle 10 meseci kaže da je u drugom stanju. Ovaj proguta knedlu i kaže: ‘Dobro’. Mora da joj nađe zamenu, ne sme da je otpusti. Ona se vrati, a u 90 odsto slučajeva poslodavac gleda da je ne vrati na isto radno mesto, već na neko za manju platu. Onda i dalje želi da rodi i da ima drugo dete ili treće. Drugo dete dođe, tad počinje njen pakao. On mora da ispoštuje zakon, ali kad se vrati sigurno će joj saopštiti ili da je tehnološki višak ili da mora da ide na sud. I onda kaže: ‘Kroz taj pakao neću da prolazim’ “, kazao je on.

Na pitanje šta može država da uradi kako bi zaštitila te žene od takvih situacija, Dmitrović objašnjava da “nema zakona koga onaj koji to želi da ga izigra ne može da ga izigra ili opstruira”.

“Dovoljno je da se ne pojavi na tri ročišta, i žena prolazi kroz pakao. Tu država ne može da interveniše”, naveo je ministar.

Govoreći o predlogu da se mladim roditeljima dati 5.000 evra za novorođenče, naveo je da finansijski slučaj jeste važan, ali ne i presudan. Na konstataciju voditeljke da nije slučaj da predlog o finansijskoj pomoći nije spektakularan, Dmitrović je upitao:

“Znate li neku ženu koja neće da rodi dete i onda joj kažete: ‘Dobićeš 5.000 evra’, a onda zatim kaže da hoće?”.

“Treba da se vidi da li budžet to može da izdrži. Nemamo veći problem od toga… Izaći ćemo na jesen sa tim predlozima”, naveo je Dmitrović.

On je istakao da je “nama demokratski krah krenuo pražnjenjem sela. Jedna od mera jeste, kako ističe Dmitrović, da se napravi balans u razvoju gradova i nekih ruralnih sredina. Objasnio je da možemo da imamo situaciju u narednim godinama da svi pređu da žive u gradovima.

“To je kraj nacije i države. Žene su te koje odlučuju… i moramo da ih stimulišemo”, naveo je ministar.

Imamo najmanju rodnost u pograničnim predelima, ističe on i kazao je da država radi na poboljšanju infastrukture, odnosno da imaju sve što imaju u gradu, i da se radi na unapređivanju tamošnjih turističkih potencijala.

Na pitanje propisa zakona da majke moraju da rade 18 meseci u jednoj firmi kako bi imale 100 odsto isplatu zarade tokom porodiljskog odsustva kod tog poslodavca, on je kazao da taj zakon nije idealan i da se radi na njemu.

3 KOMENTARA

  1. “nema zakona koga onaj koji to želi da ga izigra ne može da ga izigra ili opstruira”.Погрешно. Нема тог закона који послодавац у договору са властима не може да изигра. А у односу на породиље, држава увек бира послодавца, па је стога она створила “шиканозни поступак”:“Dovoljno je da se ne pojavi na tri ročišta, i žena prolazi kroz pakao. Tu država ne može da interveniše”, naveo je ministar. Већ у старту неуспешни министар, већ неуспешне Др. Славице, унапред је осуђен на неуспех. Што се тиче Србије, нестанак становништва је загарантнован. Значи, више није ни 5 до 12, ни 12, ни 12 и 5, сада је већ 12 и 30. Што ће рећи да би свака жена у фертилном периоду, у наредних 20 година морала да роди 4 детета ! Овде се појављује милион питања и проблема, па и питање етике. Да, на жалост ово су размере политичке деградације друштва и “играња” политичара са државом, да је нестанак неизбежан. 1991. година је последња година са позитивним природним прираштајем, а кда је то било ? На све ово треба додати и економску емиграцију и слика је комплетна. Стога је посао овог министра јалов, и боље је бавити се имиграцијом и основати такво министарство. После онога у чему смо се показали као неуспешни, а то је да се одржимо као народ на овој планети, време је да почнемо да се бавимо онима који би овде могли да дођу да живе крај нас и да потом наставе да воде ову земљу. Многе земље тако раде. Да бар сачувамо споменике и некакав помен да смо ту били, а не да артефакте о нашем животу на овим просторима откопавају, после хиљада година, неки археолози. Играње државом је опасно, ово су само последице !

  2. Samo od žena zavisi 100%. Hajde onda, stimulišite žene. Evo, uzmite za primer jednu današnju devojku. Zaposli se, uda se, treba da rađa. Na jednoj strani vidi majku troje, četvoro dece… Nema frizuru, nema lepu novu garderobu, nema zube (jer našim su majkama uvek preča deca od njih samih), letovanje da ne spominjem, verovatno nigde ne radi i svi je gledaju kao neku mučenicu, verovatno neće imati ni penziju i ceo život će biti ekonomski zavisna. A sa druge strane, ova druga, rodila sebi jedno dete, ima posao, živi kao gospođa, napirlitana, naparfemisana, cela plata samo za nju, ide kud hoće, radi šta hoće, vremena na pretek… Šta li će ona mlada devojka pre izabrati? Od 5000 će možda da vrati neki kredit i ćao, nema više. Kad mnogodetna majka bude uvažena u društvu, kad ona koja rađa bude živela kao bubreg u loju, kad i mnogodetna majka bude imala priliku da živi kao gospođa – sve žene će da trče da rađaju… Garantujem

  3. Onda treba majkama sa troje i više dece dati stalno zaposlenje u državnim firmama i rešen problem… Ja imam četvoro dece, mlada sam, zdrava i prava, nisam nikada bila u radnom odnosu, jer sam postala majka na poslednjoj godini fakulteta. Ali radim godinama “na crno” izmedju trudnoća, da bih zajedno sa suprugom pružila deci sve što imaju i njihovi vršnjaci. Iako živimo od jedne redovne plate, nemamo pravo na dečiji dodatak. Par meseci unazad suprug spominje odlazak u inostranstvo… Dosta mu je, kaže, da me gledaju kao neki socijalni slučaj, dok 3+ karticom izmoljavam popuste po prodavnicama… Meni se iz moje Srbije ne ide… Ali čim mu se ukaže prilika, otići ćemo, znam… Evo, stani ti, državo, iza mene!

Comments are closed.