Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da delegacija, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u Njujorku ulaže sve napore da bi izvukla najbolji mogući rezultat za Srbiju na sednici Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, saopštilo je kasno sinoć Ministarstvo spoljnih poslova.

Ministar Đurić je novinarima rekao da velika i snažna borba u Njujorku traje i da, dok daje izjavu, predsednik Vučić ima sastanak sa diplomatama, razmatra državu po državu, ulaže dodatne napore i sagledava šta može da se uradi u preostalih nešto više od 48 sati do sednice.

„Izvesno je da će to biti snažna diplomatska aktivnost, ozbiljna borba. Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, već i zemlje koje se izjašnjavaju protiv rezolucije, je ogroman. Paralelno sa našim lobističkim naporima traju pritisci zemalja koje su 20 puta i više jače od Srbije. Zemlje koje se izjašnjavaju protiv suočavaju se u pojedinim segmentima i situacijama sa ogromnim pritiskom“, podvukao je Đurić.

Rekao je da sav kredibilitet koji država ima i koji je decenijama, kroz Pokret nesvrstanih, dobru saradnju i politiku principijelnosti koja je postala znak raspoznavanja, ulaže u tu borbu.

Šef srpske diplomatije rekao je i da je pre mesec dana u Ujedinjenim nacijama delovalo da je rezolucija gotova stvar, jer niko nije očekivao da će se neko usuditi da se usprotivi nečemu što je bilo zacrtano kao politička osuda Srbije i kao stvaranje moralne stigme koju bi nosile i sadašnje i buduće generacije.

Njegov je utisak da kosponzori rezolucije nisu očekivali i nisu želeli scenario u kojem se Srbija aktivno suprotstavlja i da je uveren da će to uroditi određenim plodom.

„Ne bih da preterano dižem očekivanja, ali sasvim sigurno da stvari ne prolaze i da neće proći na način na koji su autori ovih rezolucija zamislili“, istakao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li će Srbija posle glasanja imati više prijatelja ili više partnera u svetu, odgovorio je da je sigurno da će biti mnogo više onih koji će Srbiju poštovati, zbog toga što nije dozvolila da bude zgažena i što je podigla glas za zaštitu interesa.

Dodao je da Srbija treba da nastavi da gradi mrežu prijateljstava.

Napomenuo je da će delegacija Srbije danas imati na desetine sastanaka, dok će u sredu biti aktivnosti o kojima sada nije mogao da kaže ništa detaljnije.

Povodom nesreće u kojoj je nastradao iranski predsednik Ebrahim Raisi i različitih spekulacija u medijima o uzrocima, Đurić je kazao da je državno rukovodstvo Srbije izrazilo saučešće i da ne bi ulazio u različite spekulacije.

„Nemam nikakvih podataka, neću da se pravim da znam nešto u šta nisam upućen. Ono što znam jeste da smo zahvalni Iranu jer ne priznaju nezavisnost Kosova“, kazao je šef srpske diplomatije.

Dodao je da se nada da će Iran i po pitanju rezolucije o Srebrenici uvažiti interese i stavove rukovodstva Srbije.

Generalna skupština UN u četvrtak treba da glasa o predlogu Rezolucije o Međunarodnom danu promišljanja i sećanja na genocid u Srebrenici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.