Dižu još jedan spomenik Skenderbegu u Crnoj Gori

0
Foto: Wikipedia / Kosta Mandrović - Kosta Mandrović (1885) Ilustrovana istorija srpskog naroda od najstarijih vremena do proglašenja nove kraljevine: Sa 120 slika i jednom kartom Balkanskog poluostrova, Vienna: Kosta Mandrović, p. 292

Spomenik Ðerđu Kastriotu, poznatijem kao Skenderbeg, biće otkriven danas u Zatrijepču, u crnogorskoj opštini Tuzi, u kojoj su većinsko stanovnistvo Albanci, preneo je B92.

Spomenik će biti podignut na platou ispred škole koja nosi njegovo ime i to nije prvi spomenik Skenderbegu u Crnoj Gori.

Prethodno je spomenik ovoj istorijskoj ličnosti podignut u Ucinju, najjužnijoj crnogorskoj opštini, koju takođe naseljavaju većinski Albanci.

U najavi ovog događaja piše da je Skenderbeg bio srednjevjekovni plemić iz feudalne porodice Kastriota, koja je od sredine 14. do sredine 15. veka kontrolisala delove centralne Albanije i istočne Makedonije.

Za albanski narod, kako kažu, on predstavlja osnovnu ličnost kroz koju se predstavljaju i kao takav nastavlja da inspiriše i predstavlja se kao simbol svih vremena.

U albanskom gradu Lješu je preminuo 17. januara 1468. godine od malarije. Mit o Skenderbegu je inače jedini mit albanskog nacionalizma koji je baziran na određenoj ličnosti.

Spomenik Sekenderbegu, koji će biti postavljen u Zatrijepiču izrađen je od izlivene bronze, u formi biste, visine 120 centimetara, širine prsa 45 centimetara i širine ramena 80 centimetara.

Dimenzije postamenta su 140 centimetara visine, 80 širine, dok će ukupna visina biste sa postamentom biti 260 centimetara.

Sredstva za podizanje spomenika obezbedila je Fondacija “Trieshi” iz Njujorka u SAD, a za održavanje spomenika biće zadužena OŠ “Ðerđ Kastrioti Skenderbeg”.