“Diva zlatnog perioda jugoslovenske kinematografije, bila je briljantna”: Emir Kusturica o Miri Furlan

0
Foto: Igor Pavićević

“Glumica Mira Furlan jedna je od diva čiji je udeo u zlatnom periodu jugoslovenske kinematografije bio ogroman”, izjavio je režiser Emir Kusturica povodom smrti jedne od glumica iz njegovog slavom ovenčanog ostvarenja “Otac na službenom putu”, prenosi Nova.rs.

Kusturica je istakao da je Mira Furlan izuzetna glumica sa internacionalnom karijerom i da je velika šteta za svet filma što nas je napustila.

„Briljantno je odigrala ključnu ulogu za građenje zapleta tog filma“, rekao je Kusturica.

U filmu „Otac na službenom putu“, koji je ovojio Zlatnu palmu u Kanu 1985. godine, Mira Furlan igrala je prvu ženu pilota u SFRJ Ankicu Vidmar, ljubavnicu glavnog junaka Meše zbog koje on završava u zatvoru, odnosno „na službenom putu“.

Glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini. Na njenom „Tviter“ profilu objavljeno je da je preminula u sredu, 20. januara.

Rođena je u Zagrebu 1955. godine. Glumila je u brojnim jugoslovenskim filmovima, a tokom devedesetih godina prošlog veka svoju karijeru je nastavila u Americi.

SPECIJALNO IZDANJE NEDELJNIKA NA SVIM KIOSCIMA: Hrabro i potresno svedočenje Milene i drugih devojaka o sistematskom zločinu kakav Beograd ne pamti. Cela priča o zlostavljanju, manipulaciji i prevari “vrsnog pedagoga” Miroslava Aleksića…

SVI ČITAOCI NA POKLON DOBIJAJU I KNJIGU O JOVANKI BROZ