Disciplina Komunističke partije Kine: Smenjeno desetak zvaničnika zbog loše reakcije na koronavirus

0
Foto: Profimedia

Nekoliko zvaničnika Hubeja, kineske provincije u kojoj je izbila zaraza koronavirusom, smenjeno je zbog lošeg upravljanja krizom koju je izazvala epidemija novog soja virusa, pišu svetski mediji.

U poslednja 24 sata ukupno je potvrđeno 2.000 novih slučajeva zaraze, objavila je kineska nacionalna zdravstvena komisija. Broj mrtvih od virusa Covid-19, kako je zvanično nazvan, sada je 1.665, nakon što je evidentirano još 145 smrtnih slučajeva od subote.

Od toga je 139 njih preminulo u Hubeju, epicentru epidemije.

U poslednja 24 sata u toj provinciji je evidentirano 1.843 novih slučajeva zaraze, objavile su tamošnje zdravstvene vlasti, što je pad s 2.420 koliko je obolelo dan ranije, i treći uzastopni dan u kojem se beleži sve manji broj zaraženih.

Većina novih slučajeva zaraze i smrti evidentirana je u Vuhanu, gradu u kojem je virus prvi put primećen u decembru.

Skoro desetak političkih zvaničnika u Hubeju smenjeno je zbog neuspešnog obuzdavanja epidemije, objavila je u nedelju disciplinska komisija Komunističke partije u toj provinciji.

Iako su bili nižerangirani, njihov odlazak je pokušaj rukovodstva da smiri bes javnosti zbog lošeg upravljanja krizom i pravljenja distance od neuspeha lokalnih birokrata.

Izvan Kine do sada je preminulo četvoro ljudi, a zaraženo je njih 500 u skoro 30 država. Francuska je u subotu izvestila o prvom smrtnom slučaju u Evropi, kineskom turisti iz Hubeja.

Prema trenutno dostupnim podacima, smrtnost među obolelima je dva odsto.