Direktorka kovid bolnice u Batajnici: “Najmanji broj hospitalizovanih ikada…”

0
Ilustracija: Profimedia

Direktorka kovid bolnice u Batajnici doktorka Tatjana Adžić Vukičević kaže da iako je trenutno najmanji broj hospitalizovanih ikada u toj zdravstvenoj ustanovi, brojke su nešto što je relativno i mogu se lako promeniti.

“Ovo je najmanji broj hospitalizovanih ikada u našoj bolnici, od ovih 75 bolesnika 60 se nalazi u jedinicama poluintenzivnog lečenja, 15 u jedinicama intenzivnog lečenja, a intubirana su tri bolesnika”, rekla je Adžić Vukičevićeva, a prenosi RTS.

“Brojke – to je nešto što je relativno i što se može promeniti iz dana u dan, iz sata u sat i to je nešto što nas ne može toliko dovoljno ohrabriti, već nas jačati u našim namerama kako da se borimo i šta da činimo u vezi sa ovom infekcijom”, naglašava doktorka.

Ukazala je da većina pacijenata ne zna gde se zarazila, a niko od njih ko trenutno leži u bolnici u Batajnici nije vakcinisan.

“Različitih su starosnih grupa i polova. Trenutno naš najteži pacijent je 1991. godište, ima samo 30 godina, i to je neko za koga smo se borili osam prethodnih dana da ga ne stavimo na respirator i to smo morali da uradimo u nedelju uveče, jer on više nije imao snage da diše”, navela je Adžić Vukičevićeva.

Istakla je da je on prethodno bio zdrav momak, bez ijedne pridružene bolesti.

Sve više pacijenata se žali na posledice kovida, a doktorka kaže da dnevno na Klinici za pulomologiju pregledaju od 50 do 70 ljudi.

“Javljaju se različitim simptomima – kratak dah, osećaj nedostatka vazduha, izrazito zamaranje. Polovina njih je post kovid komplikacijama i najčešće viđamo fibroze pluća, bolesnik posle kovida treba još dugo vremena da bude pod budnim okom pulmologa da mu se olakša njegovo disanje”, navela je doktorka.

Pored toga, kako kaže, često se žale i na nedostatak kiseonika i da jedan broj pacijenata i po izlasku iz bolnice mora da primaju kiseoničku terapiju.

“Na kraju to su i embolije pluća i tromboze goreih i donjih ekstrimiteta, kao i izlivi u plućnoj maramici”, kaže Adžić Vukičevićeva.

Za kraj, poručila je građanima da imaju priliku da se vakcinišu i da treba da je iskoriste.

“Nikome od nas ne treba da bude teško kada uđemo u neki market, tržni centar, restoran ili neki drugi zatvoren prostor da nosimo masku, jer ćemo na taj način usporiti i umrtviti virus, a i sama vakcina će tome pomoći da konačno se vratimo u normalne životne tokove”, zaključila je Adžić Vukičevićeva.