Direktorka Glasa Amerike podnela ostavku zbog sukoba sa Trampom: Upozorila i da će konzervativni filmski producent ubuduće nadgledati rad tog i srodnih medija…

0
Foto: Profimedia

Direktorka Glasa Amerike i njena zamenica danas su podnele ostavke posle nedavnih sukoba s administracijom predsednika SAD Donalda Trampa.

Sukob Trampove administracije i Glasa Amerike (VoA), finansiranog od vlade SAD, izazvao je zabrinutost zbog mogućeg uticaja na nezavisnost te medijske kuće.

Dosadašnja direktorka VoA Amanda Benet i njena zamenica Sendi Sugavara objavile su da napuštaju organizaciju pošto Trampov saradnik, konzervativni filmski producent Majkl Pek dolazi na čelo vladine agencije koja nadgleda rad Glasa Amerike i srodnih medija.

U mejlu u koji je Asošiejted pres imao uvid, Benet je zaposlenima rekla da Pek treba da ima mogućnost da izabere sopstveno rukovodstvo organizacije stvorene da promoviše demokratiju i američke vrednosti širom sveta.

Demokrate u Kongresu protivile su se izboru Peka, strahujući da bi on mogao da pretvori VoA u Trampovu propagandnu mašinu.

Tramp i njegove pristalice oštro su kritikovale izveštavanje VoA u vezi s pandemijom koronavirusa, suprotno od stava Bele kuće prema reagovanju Kine na epidemiju.

Bela kuća je otišla toliko daleko da je kritikovala VoA u pisanoj izjavi i naredila Centru za kontrolu i sprečavanje bolesti da ne sarađuje s novinarima tog medija.

Tramp i njegovi saveznici dugo su bili sumnjičavi prema Glasu Amerike i njemu bliskim medijima, smatrajući ih elementima “duboke države” koja pokušava da osujeti njihove politike.

Neprijateljstvo je postalo otvoreno 9. aprila kada je Trampov savetnik za komunikacije Den Skavino objavio na Tviteru tekst VoA o Kini.

Skavino je uz tekst napisao da “američki poreski obveznici plaćaju propagandu Kine putem Glasa Amerike, finansiranog od vlade SAD” i dodao “Sramota!”

Tekst koji je tada objavio Skavino zapravo je bio izveštaj Asošiejted presa, ali je Bela kuća narednog dana optužila VoA da koristi novac poreskih obveznika “da govori u ime autoritarnih režima” pošto je izvestio o ukidanju zabrane kretanja u kineskom gradu Vuhanu, gde se novi korona virus prvo pojavio.

(Beta)