Direktor Kancelarije za KiM: “Ključno je da se reše pitanja nestalih. Spremni smo da otvorimo naše arhive, ali Priština dosledno odbija da uradi isto sa OVK”

0
Printscreen/YouTube/TV HAPPY

(Beta) – Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metophiju Petar Petković saopštio je danas da je za Beograd od ključne važnosti da se reši pitanje nestalih i da očekuje i konkretnu saradnju Prištine u tome.

“Više puta smo nedvosmisleno isticali da smo spremni da otvorimo sve arhive i da pretražimo sve lokacije za koje u Prištini postoji sumnja da se na njima nalaze posmrtni ostaci nestalih Albanaca”, naveo je on.

Rekao je da Priština “dosledno odbija” i svaki pomen da otvori arhive OVK ili da stručnim timovima Beogra dozvoli da pretraže lokacije na Kosovu i Metohiji, za koje, kako je ukazao, “posedujemo veoma jasne indicije da skrivaju tela Srba nestalih tokom sukoba” 1990-ih godina.

Petković je izrazio žaljenje što prištinska strana odbija i svaku mogućnost saradnje o tome i što pitanje nestalih, kako je ocenio, “tretira isključivo kroz obračun sa zvaničnim Beogradom”, ali Beograd to “neće tretirati kroz dnevno-političku prizmu”.