Čuveni francuski košarkaš Roni Turijaf putem društvenih mreža u ulozi domaćina preko zvaničnog naloga NBA Europe ugostio je legendarnog Dina Rađu, preneo je Mozzart sport.

Turijaf je sa Rađom razgovarao na više tema, posebno o njegovoj karijeri.

Dino Rađa je na NBA draftu 1989. sa 40. mesta birao Boston, u kojem je kasnije proveo četiri godine (1993-1997). Bio je jedan od najboljih igrača Kelta tog doba i za četiri sezone beležio je 16,7 poena, 8,4 skoka i 1,6 asistencija.

„Kada su me pozvali iz uprave Bostona te 1989. i pitali me da li bih hteo da igram za njih, mislio sam da me neko zeza. A, bilo je neverovatno. Moja prva utakmica, prvi ulazak u igru… Nisam počeo u startnih pet, ali u nekom trenutku tokom prve deonice trener me je pozvao da uđem. Sećam se, treba da utrčim na parket, gledam iznad sebe i oko sebe, kako je sve to izgledalo… Igralo se u Bostonovoj dvorani, mislim da nema košarkaškog navijača koji ne zna tu dvoranu, taj parket…“, rekao je Rađa.

Bilo je to vreme kada su evropski košarkaši u NBA bili prava nepoznanica, Vlade Divac i Dražen Petrović su praktično bili pioniri koji su otvorili put ostalima ka najjačoj ligi sveta. Toni Kukoč i Dino Rađu su praktično zajedno došli u NBA – prvi u Čikago Bulse s kojima je kasnije bio trostruki šampion.

„Ne možete da shvatite tu dozu ponosa kada ste na početku. Tada pokušavate samo da se trudite maksimalno da igrate najbolje što možete. Ali, kada se sve završi i posle nekog vremena shvatiš koliko si toga uradio i napravio. Zbog nas su mnogi evropski igrači u sadašnjoj poziciji tamo (u NBA). Kada smo mi počinali bili smo niko i ništa, svima smo morali da se dokazujemo. Sada igrači imaju određeni status i kredit“.

Turijafa je zanimalo šta Rađa misli o uspehu sadašnjih evropskih igrača – Janisa Adetokunba, Nikole Jokića, Luke Dončića, Nikole Vučevića.

„Lako je odgovoriti na ovo pitanje – radili su mnogo da budu tu gde su. Nema prečice do uspeha, mora mnogo da bi se došlo do vrha. Kada imaš neki problem – ideš u dvoranu. Kada nisi dovoljno snažan – ideš u teretanu, a kada nisi dovoljno brz – na traku. Tako su i oni razmišljali“, rekao je Rađa.

A na pitanje kako vidi uspon Nikole Jokića, Rađa je odgovorio da je tako talentovan, da košarku ima u malom prstu.

„On je tako talentovan momak, ima košarku u malom prstu. Gleda uvek napred, uvek u budućnost i zna tačno šta će da uradi nekoliko poteza unapred. Čita košarku jako dobro, jedan je od najvećih košarkaških umova koje sam video u skorije vreme… Fantastično je gledati ga“, rekao je Rađa.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.