Dijaspora Prištini donosi i do 14 odsto BDP-a: “Bitan deo održivog razvoja Kosova”

0
Menelaos Myrillas / AFP / Profimedia

(Beta) – Prdstavnik Prištine Aljbin Kurti je danas ocenio da aktuelna Vlada posebnu pažnju posvećuje dijaspori koja je “bitan deo održivog razvoja Kosova”.

Kurti je na obeležavanju Dana dijaspore rekao da je cilj da “značaj dijaspore” postane prioritet vlade “u narednim mesecima i godinama”, smatrajući, kako je ukazao, “dijasporu suštinskim delom održivog razvoja”.

On je zahvalio dijaspori na doprinosu i ulozi “pre, tokom i posle rata” kao i “pre i posle proglašenja nezavisnosti”, saopštili su predstavnici privremrenih institucija u Prištini.

“Znamo da nema drugih ljudi u čijem istorijskom razvoju je dijaspora odigrala tako ključnu ulogu”, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, to je  dug koji nikada neće moći da bude vraćen.

“Obavezujemo se da ćemo raditi zajedno za opšte dobro vas dok ste tamo, kada dođete ovde (kao) i za porodice koje često posećujete tokom godine “, rekao je Kurti.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala Švarc je rekla da Vlada radi na novoj strategiji za dijasporu, novom nacrtu zakona i “razvoju koncepta za dijalog sa državljanima Kosova u inostranstvu”.

“Radimo na jačanju posredničke uloge dijaspore na sastancima na visokom nivou donosioca političkih odluka i velikih korporacija u zemljama u kojima žive, stvaranjem mehanizama za njihovo angažovanje”, rekla je ona.

Prema podacima Centralne banke u Prištini, “doznake kosovske dijaspore su po iznosima najveće na zapadnom Balkanu i iznose između 12 i 14 odsto bruto domaćeg proizvoda”.

 Očekuje se da doznake tokom ove godine premaše milijardu evra.