Digitalizacija kao razvojna šansa

  0

  Iako Četvrta industrijska revolucija donosi brojne izazove čovek će ostati ključna figura u ovom procesu i donositi najvažnije odluke, što mladi treba da iskoriste kao svoju razvojnu šansu i ostanu otvoreni za inovacije, ocenjeno je na večeras održanom panelu „Industrija 4.0 – budućnost zaposlenja” u okviru Kopaonik biznis foruma.

  Ubrzane tehnološke promene donose i značajne promene na tržištu rada, ali ovaj fenomen, pored velikih izazova, kreira i mnogo šansi za nastanak novih radnih profila i usavršavanja zaposlenih, ocenili su učesnici skupa u hotelu „Grand”.

  Na panelu su nastupili Nikolaj Zalevski, Chief Digital Officer NIS-a, Dragan Filipović, generalni direktor Generali osiguranja Srbija, Dušan Milićević, generalni menadšer Comtrade System Integration, Vuk Guberinić, osnivač Cargo Technologies i Piter Dajko, generalni direktor Avala Studios.

  Učesnici su se složili da u ovom procesu treba dati šansu mladim ljudima da razviju svoje potencijale, bez straha od greške, kao i da treba iskoristiti sve prilike koje se ukažu razvojem novih tehnologija.

  Nikolaj Zalevski iz NIS-a je naveo da je naftna industrija konzervativna, ali da joj proces digitalizacije donosi i brojne šanse za unapređenje.

  „Što se tiče digitalizacije, u naftnoj industriji se fokusiramo na dve stvari – prvo, verujemo da će nam to pomoći da unapredimo efikasnost rada, a sa druge strane da će nam omogućiti da pronađemo dodatne resurse nafte i gasa koje sada ili ne vidimo ili ne možemo da dobijemo zbog toga što nam to ne obezbeđuju postojeće tehnologije. Moramo da napravimo dobru vezu između klasične geologije i modernih digitalnih tehnologija da bi naši geolozi zajedno sa IT stručnjacima, uz pomoć IT alata, pronašli novu naftu”, rekao je on.

  Kada je reč o segmentu prometa, Chief Digital Officer NIS-a je rekao da se kompanija pre svega fokusira da kreira digitalnu platformu za komunikaciju sa potrošačima i da im preko te platforme ponudi i neke dodatne usluge, osim prodaje goriva. „U tom smislu, verujem da digitalne tehnologije nama kao naftnoj kompaniji prvo omogućavaju porast efikasnosti, ali i transformaciju kompanije u malo drugačijeg igrača na tržištu”, rekao je Zalevski.

  Dragan Filipović iz Generali osiguranja naveo je da istraživanja pokazuju da usled brzih tehnoloških promena čak 45 odsto sadašnjih zanimanja može da bude značajno izmenjeno u narednim godinama.

  „Sve dosadašnje industrijske revolucije značajno su izmenile svet, ali će Četvrta industrijska revolucija temeljno izmeniti Čovečanstvo, jer se brišu granice bez obzira da li su prostorne, biološke, ekonomske”, rekao je Filipović.

  Piter Dajko naveo je da danas 70 odsto filmske industrije koristi digitalne tehnologije, a da na filmskoj traci snimaju samo pojedini konzervativni autori.

  „Time se menja i profil ljudi koji rade na filmu. Sada više od polovine njih radi na postprodukciji i specijalnim efektima i uticaj digitalizacije je ogroman. Ali, to je šansa za nove ljude jer su nam potrebni novi profili u industriji”, naveo je Dajko.

  Dušan Milićević iz Comtrade System Integration rekao je da su se velike promene dogodile u kratkom vremenskom periodu i da niko sa sigurnošću ne zna kako će one uticati na tržište rada i kompanije u narednim godinama.

  „Svi zajedno moramo da pratimo ove promene i da učinimo da Četvrta industrijska revolucija služi svima nama, a ne suprotno. Kao IT kompanija, naš je zadatak da shvatimo ove promene i ponudimo alate drugim industrijama koji će im omogućiti da budu efikasnije i profitabilnije”, rekao je Milićević.

  Vuk Guberinić iz Cargo Technologies naveo je da digitalizaciju ne treba gledati samo u kontekstu nestajanja brojnih zanimanja, već i u svetlu činjenice da nove tehnologije omogućavaju ljudima da se bave kreativnijim stvarima.

  „Mladim ljudima u Srbiji treba pružiti šansu za razvoj. Oni traže izazove i zato tu šansu treba pružiti što većem broju mladih, bez bojazni od greške”, rekao je Guberinić.