Detalji kliničkog ispitivanja vakcine za uzrast od 12 do 15 godina: “Nula razloga za zabrinutost”

0
Ascannio / Alamy / Alamy / Profimedia

Američka Agencija za hranu i lekove objavila je da je Fajzerova vakcina odobrena za primenu u uzrastu od 12 do 15 godina.

Klinička ispitivanja vršena su na uzorku od 2.260 adolescenata.

U plasebo grupi zabeleženo je 18 slučajeva infekcije, a u grupi onih koji su primili dve doze vakcine nije bilo nijednog zabeleženog slučaja.

Rezultati ispitivanja su pokazali da su reakcije iste kao u grupi od 16 do 25 godina. Jedina razlika je to što se u nešto većem procentu dogodila groznica. U grupi od 12 do 15 godina groznica je bila prisutna u 20 odsto slučajeva, a u grupi od 16 do 25 godina u 17 odsto slučajeva.

U Americi je više od 17 miliona dece u tom uzrastu kojima bi primanje vakcine moglo da promeni svakodnevicu i vrati ih aktivnostima na koje su do sada navikli.

Više od 20.000 apoteka spremno je da vakciniše adolescente.

Nešto više od 30 odsto roditelja sigruno je potvrdilo da će vakcinisati svoju decu, 26 odsto želi da sačeka da vidi efekte, a ostali su najglasili da bi vakcinisali svoju decu samo ako to bude obavezno.

Doktorka Megan Rejni tvrdi da u smislu sigurnosti postoji “nula razloga za zabrinutost”.

“Ova vakcina će decu zaštititi i od daljeg mutiranja virusa. To je najvažnije”, objasnila je ona.

Američki predsednik Džo Bajden zatražio je od saveznih država da odmah omoguće vakcine za mlade adolescente.

„Današnja odluka dopušta zaštitu mlađih populacija od zaraze koronavirusom, što nas približava povratku u normalnost i kraju pandemije. Roditelji i staratelji dece mogu biti uvereni da je agencija sprovela rigoroznu i detaljnu proveru svih dostupnih podataka, kao što smo učinili u slučajevima ostalih odobrenja za hitnu uporabu vakcina protiv kovid-19“, kazala je v.d. predsednice FDA Dženet Vudkok

Većina dece koja se zaraze koronavirusom razvije blage simptome ili ih uopšte nema. Međutim, deca nisu u potpunosti izvan rizika da teško obole od zaraze i mogu širiti zarazu.

Do nedelje je u SAD gotovo 46 odsto stanovništva vakcinisano barem jednom dozom vakcine protiv koronavirusa. Međutim, tempo vakcinacije je usporio od kada je sredinom aprila zabeležen najveći broj od više od 3,3 miliona doza nedeljno, a taj se broj početkom maja smanjio na 2,1 milion.