“Destruktivno, toksično…”: Hilari Klinton optužila društvene mreže zbog nasilja nad političarkama

0
Foto: Tanjug-AP

“Političarke se suočavaju sa nasiljem u vezi sa ženskim pravima koje podstiču društveni mediji koji nagrađuju nasilne postove i teorije zavere”, izjavila je bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton.

Ona je na skupu u centru Londona, gde je predstavljala knjigu o ženskim liderima, koju je napisala sa svojom ćerkom Čelzi, rekla da se žene pod okom javnosti i dalje suočavaju sa tim kako izgledaju i pritiskom da se ponašaju pristojno i krotko, prenosi Rojters.

Hilari Klinton je to izjavila nakon što je veliki broj žena u britanskom parlamentu rekao da se neće opet kandidovati na predstojećim izborima 12. decembra, jer su dobile brojne pretnje i uznemiravanja putem društvenih mreža.

“Postoji reakcija na mnoge uspešne žene i ulogu žene sada. Mislim da su to podstakle društvene mreže na veoma destruktivan, toksičan način”, rekla je Klintonova.

Ona je kazala da je optimistična za buduće političke kandidatkinje i ostale koji posegnu ka sferama u kojima dominiraju muškarci, ali da su potrebne promene kako bi se osiguralo da imaju jednake šanse za uspeh.

“Moraju se promeniti strukture moći. Zašto su toliko postavljene da otežavaju ne samo ženama, već i ‘obojenim’ ljudima i drugima da uđu u sobu?”, rekla je Klinton.