Desetine hiljada građana na ulicama Minska: Policija koristila vodene topove, hapsila novinare…

0
(Bet/AP Photo)

(Beta) – Desetine hiljada Belorusa i danas su izašle na ulice Minska, ponovo tražeći odlazak s vlasti dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Iz beloruske policije za Frans pres je rečeno da je “na protestu korišćen vodeni top” i da je “bilo hapšenja”, bez preciziranja broja privedenih.

Protesta danas ima i u drugim gradovima.

Nezavisni beloruski portal Tut.by naveo je da su tri novinara uhapšena danas u Vitebsku i dva u gradu Grodno, prenosi AFP.

Ruska agencija Interfaks javila je da je na protestnu šetnju, danas posvećenu “političkim zatvorenicima”, došlo više od 100.000 ljudi.

Prema podacima nevladine organizacije Vesna, u Belorusiji je trenutno 77 “političkih zatvorenika”.

Uprkos represiji vlasti, u Belorusiji se svake nedelje okupljaju desetine hiljada demonstranata.

Kao i svake nedelje u vreme protesta, bezbednosne snage su prisutne u velikom broju. One su ograničile pristup internetu i smanjile intenzitet javnog prevoza kako bi manji broj ljudi izašao na ulice.

Vlasti su u petak poništile akreditacije novinarima svih stranih medija u zemlji, kako bi im otežale pokrivanje događaja.

Uoči današnjeg protesta, mnogi Belorusi su primili poruku Ministarstva unutrašnjih poslova kojom ih vlast upozorava da ne učestvuju na neodobrenim skupovima.

“Nemojte da napravite grešku”, pisalo je u poruci.

Talas demonstracija iniciran je zvaničnim rezultatima predsedničkih izbora 9. avgusta, prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Opozicioni aktivisti i demonstranti tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos gotovo svakodnevnim hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, nema naznaka da protesti slabe.

Za razliku od prvih dana protesta, policija je sada znatno manje nasilna prilikom intervencija i hapšenja.

EU je u petak uvela sankcije beloruskim zvaničnicima koje Brisel smatra odgovornim za represiju nad demonstrantima. Na udaru sankcija našli su se ministar unutrašnjih poslova Juri Karajev i još 39 zvaničnika.

SAD su istog dana uvele sankcije protiv osam beloruskih zvaničnika.