Desa Trevizan, bila je Edit Pjaf novinarstva, Tito je vodio na Brione na večeru sa Hruščovim: Priča o deset fatalnih Srpkinja i nova poklon-edicija Nedeljnika (6)

0
HENDRIK SCHMIDT / AFP / Profimedia

Tito i Hruščov prolaze tuda, foto-aparati škljocaju, kad će Tito stati: “Deso, odakle vi tu, u zabranu?”; izda naredbu, mlađani gardista podigne somotski konop, Desa izađe, a Tito će: “Nikita Sergejeviču, dopustite da vas upoznam, ovo je Desa Trevizan iz ‘Tajmsa’, ozbiljna novinarka, i ide s nama na Brione, na večeru.” Tu epizodu je Milošu Vasiću Desa ispričala kao poređenje sa Slobodanom Miloševićem: “Prostak, skorojević, primitivac”, govorila je i javno ga kritikovala. Prezirala je komunistički režim – veći deo imovine njene imućne porodice Pavlović je oduzet, otac joj je završio u zatvoru.

Jedan od njenih ranih zadataka bilo je izveštavanje o braku predsednika Tita sa Jovankom. Izborila se za status doajena novinarstva – da priča sa svima, da je poštuju, iako je mnogi nisu voleli – vlast najviše. U Palmotićevoj, gde je stanovala preko puta Đilasovih, pored njenog stana Udba je imala stalnog posmatrača. Bila je Edit Pjaf novinarstva, naizgled sićušna, u stvari vulkan čijih su se erupcija plašili zvaničnici realnog socijalizma širom Centralne Evrope i Balkana, zapisaće Boško Jakšić.

Trevizan je prezime njenog poslednjeg muža, Italijana zbog kog će poneti nadimak “Desa Kontesa”. Režim ju je devedesetih smatrao izdajnikom, dobijala je smrtne pretnje, jednom je na nju na ulici čak i pucano, a “proterali” su je pošto joj je povučena akreditacija, zbog čega se 1993. sklonila u London gde je i preminula 2013. godine.

Veliku priču o deset fatalnih Srpkinja pročitajte u novogodišnjem broju Nedeljnika, koji je na kioscima od 30. decembra.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!