Đerlek: “U Tutinu smo u julu imali sedmoro novoobolelih dnevno, a u avgustu 536”

0
Printscreen/YouTube/Novo jutro

(Beta) – Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Djerlek izjavio je danas da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru i Tutinu alarmantna, zbog čega su tim lokalnim samoupravama upućene preporuke koje trebaju da budu usvojene kako bi se korona virus obuzdao. 

On je za RTS naveo da se nada da će Krizni štab opštine Tutin usvojiti plan po kom treba da se nadje model za povećanje stepena vakcinacije, da se duplira inspekcijski nadzor ugostiteljskih objekata i drugih mesta okupljanja, da se u školama poveća broj dežurstava i uvedu selektivni veliki odmori, kako bi se sprečilo mešanje djaka. 

“U Tutinu smo u julu imali sedmoro novoobolelih (dnevno), a u avgustu 536. U Novom Pazaru smo tokom jula imali osam novozaraženihu, u avgustu 888. Ako smo prošle godine u junu, pre katastrofe, imali 389 novoobolelih dnevno pitanje je šta nas čeka sad u septembru”, naveo je Djerlek.

Prema njegovim rečima, glavni razlozi naglog skoka broja novozaraženih su slab odziv za vakcinaciju, letovanja i masovna okupljanja gradjana.