Deo opozicije “spreman na povlačenje iz međustranačkog dijaloga zbog imenovanja u RTS, RTV i REM”

1
(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

(Beta) – Deo opozicionih stranaka koje učestvuju u međustranačkom dijalogu uz posredstvo Evropskog parlamenta (EP) optužio je vlasti Srbije da su imenovanjima novih članova upravnih odbora RTS-a i RTV-a “podrili napore da se politička kriza reši dijalogom”.

Više opozicionih stranaka je navelo da su prihvatili zaključke prvih sesija dijaloga pod pokroviteljstvom EU i da će poslati sopstvene predloge, ali da zadržavaju pravo da u nedeljama koje dolaze napuste proces i bojkotuju naredne izbore.

U pismu upućenom evroparlamentarcima, koje su potpisali lideri Stranke slobode i pravde (SSP), Demokratske stranke (DS), Pokreta slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret, ocenjuje se da bi ćutanje na ta imenovanja bio “udarac kredibilitetu (pregovaračkog) procesa, koji on verovatno ne bi izdržao”.

Predstavnici opozicije navode da je prva runda dijaloga bila posvećena problemima u medijskoj sferi u Srbiji, a da su svi učesnici sem vladajućih stranaka govorili o potrebi da se postigne razumevanje i kompromis po pitanjima RTS, RTV i REM.

U saopštenju su istakli da su prihvatili zaključke na osnovu kojih treba da pošalju EP svoje predloge kako bi se pronašla konačna rešenja u cilju postizanja balansiranijeg izveštavaja o političkim akterima šest meseci pred izbore, ali da je vlast u Srbiji odgovorila imenovanjima u RTS-u, RTV-u i REM-u.

“Odgovor vladajućih snaga u Srbiji su imenovanja od strane Saveta REM, time šaljući jasnu poruku svima nama da naši napori nisu nešto što uzimaju u razmatranje, dalje lomeći tanak politički led na kojem stojima s obzirom da smo mi branili vašu ulogu u rešavanju političke krize”, navodi se u pismu upućenom evroparlamentarcima.

Predstavnici opozicije su dodali da je Milivoje Pavlović, imenovan za novog člana Upravnog odbora RTS-a, dva puta bio ministar informisanja između 1991. i 1994. godine, kako navode, “u najmračnijem periodu Miloševićeve Srbije”, i da je bio direktor Radio Beograda sve do petooktobarskih promena.

Navode i da Aleksandar Čupić, koji je imenovan za novog člana Upravnog odbora RTV, poseduje mrežu portala i medija koji su isključivo finansirani novcem poreskim obveznika u lokalnim samoupravama kojima vlada Srpska napredna stranka, i da je “poznat po pristrasnom i veoma agresivnom izveštavanju, naročito prema ženama u opoziciji”.

“(Čupić) svojim govorom mržnje targetira Mariniku Tepić i Draganu Rakić, potpredsednice SSP-a i DS-a, nazivajući ih lažljivicama, baveći se njihovim privatnim životima i napadajući njihove porodice, nazivajući ih ološem i čak promovišuću pojedince koji su napali njihove porodice i čak gađali… Tepić životinjama”, dodaje se u dopisu.

Opozicija navodi i da je Čupić i sam bio učesnik organizovanog napada na Mariniku Tepić, da je Savet za štampu odlučivao da je kršio kodeks novinara Srbije, a osudili su i imenovanje Branislava Klanščeka za novog člana Upravnog odbora RTS-a.

“Samo ovi primeri dovoljni su da dokažu da se institucije koje mi želimo da vidimo kao pluralističke, tolerantne i otvorene za debatu i dalje grade kao tvrđave zabluda i govora mržnje. Međustranački dijalog pod okriljem EP namerno je ostavljen bez važne komponente za potencijalni sporazum vlasti i opozicije”, navedeno je u pismu opozicionih stranaka.

Dodali su i da je njihov politički kapital zasnovan na bojkotu i da sada teško vidimo ishod koji će zadovoljiti legitimne potrebe njih i njihovih glasača za pluralističkim i demokratskih okruženjem.

“Nismo prihvatali mrvice i fasadu u prošlosti, nećemo to prihvatati ni u budućnosti. Proces mora biti temeljan ili će njegov jedini ishod biti gubitak političkog kredibiliteta i EP i nas, kredibiliteta koji smo tako teško zaslužili i odbranili”, poručili su u pismu evroparlamentarcima.

1 KOMENTAR

  1. Али, зар се напредњаци нису уплашили ваше идеолошке блискости и заједничке проевропске оријентације, када сте створили УОС, за који сам одмах након стварања ја написао, исто овде, да је у старту издувос. Зар нисте након успешног бојкота избора могли да се заједно као Савез за Србију борите за изборне услове, па кад се изборите да се договорите око тих ваших идеолошких колона, од 1 до ….. бесконачно. Него сте као прави политички дилетанти растурили нешто а направили ништа. Због тога и треба овај да вас понижава и да вам поставља рециклиране кадрове из времена најстрашније милошевићевске пропаганде. Напредњаци су престигли Милошевића у пропаганди скоро у свим елементима, једино нису достигли онај ниво невероватне пропаганде када је смењен Бабић а постављен Мартић у САО Крајини. Претпостављам да су наши тирани најокрутнији када им се да миг са запада да могу да раде шта хоће, али само да испоруче тражено.

Comments are closed.