Demostat: Na beogradskim izborima opozicija, ako se ujedini, ima šansu da pobedi

0
(BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

(Beta) – Na predstojećim beogradskim izborima, opozicija ima šansu za pobedu ukoliko se ujedini, navodi se u danas saopštenim rezulatima ankete istraživačko-izdavačkog centra Demostat o stavovima gradjana glavnog grada Srbije

Anketa je uradjena telefonom, početkom meseca, na uzorku od 1.200 gradjana Beograda.

Za Srpsku naprednu stranku (SNS) i Socijalističku partiju Srbije (SPS) kao i za opoziciju se opredelilo po 31 odsto od svih ispitanika, rečeno je na konferenciji za novinare.

Predstavnik Demostata Srećko Mihailović je rekao i da je 17 odsto od svih ispitanika bilo neodlučno ili nije htelo da kaže za koga će se opredeliti dok je njih 21 odsto reklo da ne postoji partija ili koalicija koja može da reši probleme u Beogradu.

On je naveo da je medju onima koji bi podržali opoziciju, najviše opredeljenih za grupaciju Stranka slobode i pravde (SSP), Demokratska stranka (DS), Narodna stranka i Pokret sobodnih gradjana (PSG), i to 14 odsto.

Prema njegovim rečima, za pokret Ne davimo Beograd, stranku Nebojše Zelenovića i ekološkog aktivistu Aleksandra Jovanovića Ćute bi glasalo sedam odsto svih ispitanika.

On je naveo i da bi Demokratska stranka Srbije, Pokret obnove Kraljevine Srbije i Dosta je bilo dobili tri odsto a Dveri i Zavetnici dva odsto poverenja u odnosu na sve ispitanike.

Mihailović je rekao i da je istraživanje obuhvatilo i izborno opredjene gradjane kojih je, od 1.200  ispitanika, bilo 800 dok su ostalih 400 neodlučni i apstinenti.

“U odnosu na tih 800, za SNS i SPS je opredeljeno 45 odsto ispitanika a njih 55 odsto za opoziciju”, rekao je on.

Dodao je da “medju opozicijama imamo sve i svašta”, te precizirao da “ovo nije prognoza pobede opozicije već samo relacija u ovom trenutku izmedju glasova za vlast ili opoziciju”.

“Da li će neka opozicija pretrčati ka vlasti da li će se udružiti… to su posebna pitanja”, rekao je Mihailović.

Prema njegovim rečima, po tom parametru istraživanja, stranke oko SSP , DS, Narodna stranka i PSG imaju 27 odsto glasova, a 28 odsto ide ostalim iz kojih se izdvaju Pokret ne davimo Beograd, stranka Zelenovića i Ćuta.

On je naveo i da je 36 odsto ispitanika reklo da bi volelo da u Beogradu pobedi vlast a isto toliko njih opozicija, dok 28 odsto nije odgovorilo.

“Ovo je naznaka zaključujuće prirode za ovo istraživanje  a nalazi se kreću izmedju remi pozicije vlasti i opozicije – kao biće nerešeno i eventualne pobede opozicije pod uslovom da se ona udruži”, rekao je Mihailović.

Naveo je da bi, po istraživanju, na predstojeće izbore izašlo 67 odsto ispitanika i podsetio da je na prošlim izborima procenat izlaznosti bio 38 odsto.

Naveo je i da se od 1.200 ispitanika samo njih troje opredelilo za bojkot izbora.

Programski direktor Demostata Zoran Panović je rekao da su istraživanja javnog mnjena “kao švedski sto” i da i “vlast i opozicija uzimaju šta im treba”.

On je istakao da istraživanja Demostata podrazumevaju da će se  izborni dan i ceo izborni proces održati u regularnoj atmosferi.

“Pobeda, eventulano, opozicije u Beogradu podrazumeva hipotetičku situaciju da se opozicija ujedini ali to je u praksi komplikovano i tesko”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, već se projektuje savez SSP i Narodne stranke ali to u praksi još ne postoji.

Dodao je da je pitanje i kako će ta sinergija da funkcioniše.

“Zamislite jedan opozicioni front koji će integrisati sve, od Dveri do Ne davimo Beograd… u praksi realizacija takve matematičke ideje je vrlo komplikovana iako to lepo zvucči”, rekao je on.

Naveo je da je veliko pitanje  motivacija odredjenih subjekata od kojih su, kako je naveo, “neki formalno ili neformalno opozicija”, te dodao da je pitanje šta žele od politike u ovom trenutku.