Demonstracije i sukobi sa policijom nakon brutalnog ubistva Afroamerikanca: Četiri policajca otpuštena iz službe

0
Foto: Profimedia

Policija u Mineapolisu upotrebila je suzavac tokom sukoba sa nekoliko stotina građana koji su protestovali zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda koji je preminuo u ponedeljak za vreme policijskog privođenja u tom gradu.

Građani su se okupili u ulici u kojoj je Flojd preminuo uzvikujući: “Ne mogu da dišem”, i “Podigao sam ruke, nemoj da pucaš”. Tokom protestne šetnje do Treće policijske stanice njih nekoliko oštetilo je prozore na toj zgradi, ispisivalo grafite i oštetilo jedno patrolno vozilo – zbog čega je policija, u opremi za razbijanje demonstracija, upotrebila suzavac, prenosi Glas Amerike.

Okupljanju građana prethodila je objava da su četvorica policajaca umešana u hapšenje Džordža Flojda, koji je preminuo u policijskom pritvoru, otpuštena iz službe.

Slučaj je privukao pažnju javnosti, pošto su očevici snimili i na društvenim mrežama objavili video snimak intervencije, koji prikazuje policajca – bele puti – kako kleči osumnjičenom muškarcu – tamne puti – na vratu, dok ga ovaj upozorava da ne može da diše, objavila je agencija Asošiejted pres.

Očevidac je preneo da je, u trenucima dok mu je na vratu bilo policajčevo koleno, osumnjičeni dozivao majčino ime, i onda je preminuo.

“Tužno je, jer to nije trebalo da se dogodi”, rekao je Mekmilan.

Na snimku objavljenom na društvenim mrežama vidi se neidentifikovani policajac koji se oglušivao o molbe:

“Molim te, molim te, ne mogu da dišem. Molim te, čoveče”, bile su muškarčeve reči upućene policajcu – zabeleženo je na snimku.