Demokrate osvojile najviše glasova i proglasile pobedu: Lokalni izbori u Herceg Novom

0
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

Danas su se u Herceg Novom odražli lokalni izbori u Crnoj Gori. Na današnjim izborima učestvovalo je pet koalicija i jedna lista, a pravo glasa imalo je nešto više od 25.500 birača koji su svoju buduću gradsku vlast birali na 51 biračkom mestu.

Izborna lista “Novska lista – Naš grad, naš brod“ bila je prva na glasačkom listiću, na drugom mestu koalicija „Evropski tim za Herceg Novi“, a na trećem „Pravi Novi, sloboda je u našim rukama“. Koalicija „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ bila je na četvrtom mestu, “Stevan Katić – Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ na petom, a koalicija “Dr Dritan Abazović – Crno na bijelo – Može bokeški“ na šestom mestu. Novi lokalni parlament imaće 35 odbornika.

Birališta su zatvorena u 20 časova, a Iz Opštinske izborne komisije Crne Gore (OIK) su saopštili da je do 19:30 časova na birališta izašlo 64,77 odsto glasača, odnosno 16.575 građana, prenele su Vijesti.

Predsednica OIK-a Mirjana Ivanović je rekla da do 19.30 časova nije bilo prijavljenih nepravilanosti na biračkim mestima i da je izborni dan protekao mirno.

“Preliminarni rezultati loklalnih izbora u Herceg Novom će se objavljeni najkasnije sutra oko 13 ili 14 časova u skladu sa rokom definisanim Zakonom o izboru odbornika i poslanika”, rekla je je Ivanović.

Ona je objasnila da je to rok od 12 sati od podnošenja izveštaja biračkih odbora.

Demokratska Crna Gora je kasnije saopštila da je do 20 časova izlaznost 66,37 odsto ili 16.984 birača.

Poređenje radi, izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 20 časova iznosila je 66,95 odsto ili 16.689 birača.

Na 76 odsto obrađanih glasova, prema projekciji koalicije “Ni lijevo, ni desno – pravac Novi” ova lista je osvojila nešto više od 28 posto glasova, dok je koalicija “Evropski tim za Herceg Novi” osvojio 21 odsto, “Za budućnost Herceg Novog” – 19 odsto, Novska lista 19 , URA – 7 odsto i Prava – 4 odsto.

Nosilac liste “ Ni lijevo, ni desno – pravac Novi” Stevan Katić je proglasio pobedu ove liste.

On je rekao da je ovaj rezultat očekivan i da su to bile projekcije Demokrata.

“Rezulatat je veći kad vidite protiv čega smo se borili, od centara moći, organizovanih grupa, i sve te prljave kampanje”, rekao je Katić.

Istakao je da je Herceg Novi zadao posljednji udarac diktatorskom režimu.

Ulica u kojoj se nalaze gotovo svi izborni štabovi zatvorena je za saobraćaj, prenose Vijesti.

Za saobraćaj je, iz bezbednosnih razloga, zatvoren i centar grada.

Kako su prenele Vijesti, lokane izbore u Herceg Novom nisu nadgledale nevladine organizacije kao što je to uobičajno zbog nezainteresovanosti donatora da podrže nadgledanje.

Između ostalih, na lokalnim izborima u Herceg Novom glasao je i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.