Dela koja su me oblikovala: Odgovara Mirjana Karanović

0
Foto: Igor Pavićević

Knjige
Prva knjiga koja je imala veliki uticaj na mene je „Pipi Duga Čarapa“. Bila sam očarana njenom nezavisnošću i slobodom. I snagom. Pomislila sam kako je to pametno da počneš da dižeš ždrebe svakog dana i da kako ždrebe raste, jednog dana možeš da podigneš i konja. Htela sam da budem takva devojčica.
Kao tinejdžerka čitala sam sve što mi je palo pod ruku. Gutala sam knjige. Dostojevskog (Idiot), Darela (Aleksandrijski kvartet), Selindžera (Lovac u žitu), Borhesa (sve knjige), Grejama Grina (sve knjige koje sam mogla da pronađem u bibliotekama i knjižarama) do ljubavnih romana na kiosku. Svakodnevni život je bio dosadan i knjige su bile moj glavni izvor maštanja. Tako je i danas. 

Film
FEST je u mom životu bio prva filmska senzacija. Prikazivali su se filmovi koje kasnije nismo mogli da vidimo u bioskopima i zato je bilo važno gurati se u redovima za karte. „Paklena pomorandža“, „Odiseja u svemiru“, „Klut“. Autori koji su bili važni za mene su Kurosava, Tarkovski, Miloš Forman, Žika Pavlović, Šabrol i kasnije Dejvid Linč i dve rediteljke koje su fascinirale moje biće, ne samo svojim delima već i činjenicom da su žene reditelji. Sećam se uzbuđenja kada sam gledala „Noćnog portira“ i „Klavir“. Zamišljala sam ih kako sede iza kamere i govore uputstva svojim saradnicima. Ti filmovi su remek-dela. 

Muzika
Moja muzika je muzika osamdesetih. I domaća i strana. Paket aranžman, Haustor, Azra, Kejt Buš, Dejvid Bouvi, Pol Sajmon „Graceland“, Talking Heads „Stop making sense“.