NChallenge

Muzika
Prije svega i svih, Bruce Springsteen i Tom Waits. Springsteen me je pomeo kad je izdao „Nebrasku“, nakon što je već imao fantastičan bend, slavu, stadione – zavukao se sam-samcat u studio i demonstrirao što je autorska snaga i talent. A Waits, čiji je melankolični album „Closing Time“ vjerojatno najbolji debitantski album svih vremena, u kasnijim fazama razotkrio se kao najmaštovitiji muzičar za kojeg granice ne postoje. Slušao sam uvijek i puno glazbenika s naših prostora, Azrin „Ravno do dna“ mi je recimo i dan-danas nevjerojatno uzbudljiv i inspirativan, a općenito sam uvijek volio autore komunikativnih tekstova, nikada se nisam palio na hermetičnu i zatvorenu glazbu.

Filmovi
Kao adolescent sam otkidao na Jamesa Deana i „Buntovnika bez razloga“, iz očitih razloga. Potom „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ u kojem Jack Nicholson kao nitko prije niti poslije njega, pokazuje koliko je neukrotiva čovjekova čežnja za slobodom. Višestruko sam, dakako, gledao i „Pulp Fiction“, „Trainspotting“ i „Kumove“.

Knjige
Kao klinac otkidao sam na preemotivnog Hessea, a onda sam otkinuo na Phillipea Dijana i njegovu „Betty Blue“, zatim na američke dramatičare, Arthur Miller, Tennessee Williams, Edward Albee. Volim jako i njemačku liriku s početka prošlog stoljeća, Kastnerova „Mala lirska apoteka“ mi je najdraža poezija, a tu su i Mascha Kaleko i Kurt Tucholsky koje volim. Inače prije nekog vremena sam naletio na mladu Radmilu Petrović i njena me je poezija oborila s nogu. n

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.