Dela koja su me oblikovala: Odgovara Goran Marković

0
Fotografija: Igor Pavićević

NChallenge

Knjige

Kada sve saberem, na mene je najviše uticao Alber Kami i njegova filozofija apsurda. Mislim da sam Mit o Sizifu pročitao deset puta, moguće je i više od toga, i stalno se vraćam tom delu. Kugu sam dugo želeo da ekranizujem a onda nam je stigla Variola vera pa sam jedan književni ideal zamenio onim što nam se stvarno dešavalo. Ali taj film je posvećen Kamiju.

Film

Od filmskih autora na mene su najviše uticali oni koji su radili sasvim različite stvari od mene. Kao, na primer, opus Kloda Šabrola ili Džona Kasavetisa. Šabrol je celog života snimao jedan jedini film a ja sam se trudio da u svakom novom promenim i žanr i stil. Šabrol, snimajući svoje mračne slučajeve, u stvari se bavio suštinom shvatanja sveta kod francuske buržoazije. Mislim da je bio zakleti levičar. Kasavetis je bio glumac, oženjen glumicom i okružen prijateljima glumcima. Snimali su za Ameriku nezamislive filmove, pune improvizacija, bez tempa i bez obavezne napetosti. On je predstavljao negativ američkog shvatanja filma. Nasuprot njemu, koji je sedeo u Njujorku i snimao evropske filmove, jedan drugi Francuz, Melvil, snimao je ovde američke filmove. Samuraj je film koji je snažno delovao na mene. Školovao sam se u Pragu ali sam snažno voleo ne nekog Čeha već Mikloša Janča i mađarsku kinematografiju. Dugački kadrovi, suština koja se odvija mimo vidokruga kamere koja beleži samo posledice nevidljive drame, to je bilo otkriće za to vreme.

Muzika

I dan-danas slušam od jutra do mraka jazz. Jedno vreme sam bio opsednut Stenom Gecom ali onda sam otkrio i druge saksofoniste. Naravno, nisam isključiv, zavoleo sam jazzy muziku koju izvode De Phazz ili LLorka, na primer. Ili Portishead. Kada sam bio adolescent, long plej ploču Džuli London Julieis hername sam doveo do potpunog izlizanja. N

***

U aktuelnom letnjem dvobroju Nedeljnika na #NChallenge odgovara Danica Popović